2022 augusztus 15 hétfő
KezdőlapTech & TudományIngyenes online grafika, kollázs és képszerkesztő program - GrafitX

Ingyenes online grafika, kollázs és képszerkesztő program – GrafitX

-

Sok ingyenes online képszerkesztő oldalt találhatunk az interneten, de általában mindegyiknek van hátránya. Most bemutatok egy nemrég megjelent szerkesztőt, amit előszeretettel használok képek, grafikák létrehozására.

Mivel jelenleg egy digitalizált világban élünk, ahol elég nagy szerepe van a grafikáknak, a képeknek, a videóknak és az online hirdetési felületeknek, ezért fontos, hogy a grafikusok minőségi munkát adjanak ki a kezükből. Minden hirdetőnek megvan a maga célközönsége, így nélkülözhetetlen, hogy a grafika olyan legyen, mely megfelel ennek a csoportnak. Ha azonban valaki saját maga akarja elkészíteni vállalkozásához, arculatához, üzletéhez kapcsolódó logóját, névjegykártyáját, plakátját…stb. grafikus nélkül, akkor szükség lesz egy olyan programra, amiben könnyedén és egyszerűen dolgozhat. A legtöbb ilyen alkalmazás viszont bonyolult és szakszerű tudást igényel, ezért sokan bele sem vágnak az ilyen jellegű tervezésbe.

A GrafitX weboldal nagy segítséget tud nyújtani a teljesen laikus embereknek is. Az oldalon található kész sablonok, melyeket a felhasználó saját ízlésének megfelelően tud változtatni, pár kattintással létre tudja hozni személyre szabott grafikáit. Folyamatosan kerülnek fel új sablonok, és a grafikai szerkesztő is állandó jellegű fejlesztések és újítások alatt áll.

Az oldal egyelőre angol nyelven üzemel, viszont pozitívumai közé tartozik, hogy se regisztráció, se fizetési feltétel nincs és a prémium lehetőségek eléréséhez sem kell semmit tenni. A felület teljesen ingyen elérhető mindenki számára. Plusz segítséget jelenthet még az oldalon található „Video tutorial” fül, ahol egy nagyon részletes videóban bemutatásra kerül, hogyan kell a szerkesztőt használni.

Három szerkesztőre osztható a weboldal:

  • 1, Grafika szerkesztő
  • 2, Képszerkesztő
  • 3, Kollázs készítő (fejlesztés alatt)

1, Grafika szerkesztő

– “Templates” – előre elkészített sablonok várják a felhasználókat, melyek kész megoldásokat nyújthatnak abban az esetben, ha semmilyen ötlete nem lenne az illetőnek arra, milyen névkegykártyát, logót, plakátot, matricát vagy meghívót szeretne. Amennyiben a sablon felépítése igen, ám annak színkombinációi, betűtípusai nem annyira nyerték el a felhasználó tetszését tetszőlegesen tudja azokat változtatni.

– “Text” – alternatív megoldásokat kínál arra, milyen betűtípust, milyen formában elrendezve szeretne a felhasználó a megadott grafikán látni. Ha egy adott szöveg elrendezése, ám annak betűtípusa, színe nem megfelelő, pár kattintással meg lehet változtatni.

– “Cliparts” – különleges rajzokkal, figurákkal, gondolatbuborékokkal, sziluettekkel és egyéb díszítő elemekkel dobhatod fel a grafikádat.

– “Photos” – személyre szabott vagy akár saját készítésű képeket is feltölthetsz a szerkesztőbe, amit háttérképnek is beállíthatsz az aktuális grafikádban. Ezen felül bejelentkezhetsz saját Facebook fiókodba, hogy az ott található képeket is beleépítsd egy poszterbe, logóba vagy bármilyen meghívóba. Amennyiben kiváló minőségű fotókat szeretnél beszúrni, lehetőséged van letölteni a „Pixabay”/„Unspalsh” nevű oldalakról, amik egyszerűen elérhetők a szerkesztőn belül is.

– “Elements” – Szabad kezes rajzokat is bele lehet építeni a grafikába, de egyedi alakzatokkal, emojikkal, ikonokkal, keretekkel is feldobhatod őket. Ha szeretnéd még modernebbé tenni, tehetsz bele QR kódot, ami egy meghatározott oldalra vezeti át azt az illetőt, aki leolvassa.

– “Layers” – A grafika és a szerkesztő szempontjából az egyik legfontosabb rész. Mindegyik rétegen van három fix opció a “szem”, a “lakat” és az „X”

– “Szem” – Eme gomb megnyomásával átmenetileg láthatatlanná lehet tenni a kijelölt részt, hogy vizuálisan ne zavarjon a szerkesztés során. Ezáltal sokkal átláthatóbb lesz a szerkeszteni kívánt grafika.

– “Lakat” – Ezt az opciót célszerű a szerkesztés során használni, ugyanis le lehet vele zárni egyes rétegeket, így még véletlenül sem lehet elmozdítani vagy változtatni rajta. Ha szükséges annak újbóli megnyomásával ismételten lehet variálni a rétegen.

– “X” jel – Ennek megnyomásával a réteg egy kattintással végleges törlésre kerül.

Tipp: A rétegek sorrendje befolyásolja a szerkesztést, vagyis érdemes legelőször a háttérkép beszúrásával kezdeni, majd azt a lakat gomb megnyomásával lezárni. Így a többi réteg felhalmozása során az nem fog mozdulni, változni.

2, Képszerkesztő

A GrafitX képszerkesztő oldalon lehetőség van, hogy a felhasználó saját, meglévő képeit tetszés szerint filterezze, átméretezze, levágja és a többi. Ehhez nem kell mást tenni, mint az „Edit a Photo” gombra kattintani. Ha nem egy telefon által készített képet szeretne a látogató szerkeszteni, hanem egy tetszőleges fotót, amit a nulláról kell felhúzni, például egyedi hátterűt, szövegűt akkor a „Create a New” opción belül tudja ezt megtenni.

Ha esküvő előtt állsz és nincs ötleted milyen meghívót csináltass/csinálj, esetleg vállalkozást tervezel indítani és ahhoz kellenek reklámanyagok akkor mindenképp látogass el a GrafitX oldalára.

Amennyiben képző intézménynél dolgozol és dizájnosabb oklevelet szeretnétek adni tanulóitoknak, de nem akartok vagyonokat fizetni egy grafikusnak, arra is van megoldás.

3, Kollázsszerkesztő

A kollázskészítő egyelőre még nem üzemel, de elkészülte után reméljük ugyanolyan hasznos és praktikus lesz, mint a másik két szerkesztő.

Összegezve: Képszerkesztő – Ingyenes – Online – Nincs regisztráció – Nincs díjfizetés

Ha felkeltette az oldal az érdeklődéseteket, akkor próbáljátok ki. Grafitx.com

Ezek is érdekelhetnek