2022 július 3 vasárnap
KezdőlapEgészségIsmét támad az Ebola? - A WHO szerint 25 év óta ez...

Ismét támad az Ebola? – A WHO szerint 25 év óta ez az első ilyen eset

-

Az utóbbi pár évben a koronavírus miatt érték megpróbáltatások az embereket, most pedig úgy néz ki, hogy egy régi-új vírus üti fel a fejét, ami már annak idején is óriási pusztítást okozott a világban. A zavaró és megrázó hírek Elefántcsontpartról érkeztek, ahol a WHO egy újabb járvány kialakulásának esélyét vélték felfedezni. Elmondásuk szerint 25 éve ez az első ilyen eset.

Hónapokkal ezelőtt a világ távoli szegleteiben történt valami, ami óriási hatással volt ránk emberekre. A világunkból globális falu lett, mely köszönhető a turizmus fellendülésének. A külföldi országokba való utazás sok pozitívumot, de negatívumot is rejt…

Az Egészségügyi Világszervezet óva int attól, ami Afrikában folyik. Egyes források szerint az Ebola-járvány alig két hónapja ért véget Guineában, mely vérzéses láz formájában pusztít az emberek között. Június 19 -én az ország hatóságai bejelentették, hogy a helyzetet sikerült ellenőrzés alá vonni, és a fenyegetés elmúlt, ám most már közel sem lehetnek biztosak benne, hogy ez tényleg így van.

Augusztus 12-én egy 18 éves guineai lakos érkezett Elefántcsontpart gazdasági fővárosába-Abidjanba és kiderült, hogy magával hozta a rettegett Ebola-vírust.

Érkezése után magas lázra panaszkodott, emiatt pedig kórházba kellett szállítani és azonnal bevitték az intenzív osztályra. A Pasteur Intézet tisztviselői a 18 éves guineai lakos mintáinak elemzése után megerősítették, hogy a halálos vírussal fertőzött.

Pierre N’Gou Demba egészségügyi miniszter szombaton az állami televíziónak elmondta: “25 év óta ez az első vérzéses láz esete Elefántcsontparton, ami aggodalmat ad arra, hogy hamarosan kitörhet a járvány Abidjan 4 millió lakosú városában.”

Matshidiso Moeti botswanai orvos, közegészségügyi szakember és egészségügyi ügyintéző valamint a WHO afrikai regionális igazgatója közleményében azt írta:

“Az Ebola -vírus cseppfertőzéssel terjed, főleg, ha fertőzött személlyel érintkezik valaki. De meg lehet fertőződni vérrel vagy a vírussal szennyezett tárgyakkal való érintkezéssel is. 2013-2016 között összesen mintegy 2 ezer ember halt meg Guineában a veszélyes vírus miatt, 500-an pedig akkor, mikor a vírus néhány év után újra lecsapott. A WHO figyelmeztette a Guineával szomszédos országokat a vírushelyzetre, beleértve Elefántcsontpartot is. A hatóságok gondoskodnak a helyzet ellenőrzéséről és azokról, akikkel a 18 éves fiatal kapcsolatba kerülhetett.”

Matshidiso Moeti

Guinea egyébként egy másik halálos vírussal is küzd, ami nem más, mint a Marburg vírus. Ez a betegség fejfájást, véres hányást, izomfájdalmat és vérzést is okozhat.

Ezek is érdekelhetnek