2023 március 28 kedd
KezdőlapItthonÍtéletidőt hoz a pünkösd - Szupercella érkezik jégesővel

Ítéletidőt hoz a pünkösd – Szupercella érkezik jégesővel

-

Mindannyian nagyon vártuk a pünkösd hétvégét, ám az időjárás egy cseppet sem lesz kegyes hozzánk. Az ünnepi hétvége meglehetősen változékonyan alakul.

infostart
Ítéletidőt hoz a pünkösd - Szupercella érkezik jégesővel

A hosszúhétvége időjárását egy északnyugatra örvénylő ciklon hosszan elnyúló, hullámzó frontja alakítja. A hidegfront már a délelőtti órákban is érezhető volt, de kora délután nyugat felől megérkezik az ítéletidő. Záporok, zivatarok és viharossá fokozódó északnyugati szél hoz őszi időjárást.

Hazánkban sokfelé már reggel esett az eső, de a légmozgás mérsékelt maradt, ám mostanra ezekre a területekre is megérkezett a szél és a heves esőzés. Az ország déli részén és az Alföldön inkább zivatarok várhatók, sőt, szupercellák is kialakulhatnak, amelyek felhőszakadást, jégesőt és 80-90 km/órás szelet, viharos széllökéseket hoznak magukkal.

1617345172 D8jxu7Ir7 md
Ítéletidőt hoz a pünkösd - Szupercella érkezik jégesővel

A hidegfrontnak köszönhetően tizenöt foknyi kontraszt lesz délután az ország különböző területein. Szeged környékén például 26-27, északon azonban csak 12-14 fokot mérhetnek majd. Az éjszaka során nagy mértékben lehűl majd a levegő, így hétfő hajnalban mindössze 3-9 fok között alakul a hőmérséklet.

Az aprószemű jég és viharos széllökések jelentősen megnehezítik a közlekedést, így az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki és mindenkit körültekintésre, óvatosságra intett.

vagas1619904073 amp
Ítéletidőt hoz a pünkösd - Szupercella érkezik jégesővel

Hétfőn délutánra már többfelé kisüthet a nap, az esti órákra pedig a zivatarok is megszűnnek, de záporokra és esőre továbbra is számítanunk kell. A délkeleti szél élénk lesz, amit időnként erős széllökések is kísérhetnek.

Ezek is érdekelhetnek