2022 július 2 szombat
KezdőlapTech & TudományItt az újabb zseniális magyar találmány - Beton készül a hulladékból

Itt az újabb zseniális magyar találmány – Beton készül a hulladékból

-

Földünkön hatalmas problémát okoz a környezetszennyezés. Nemcsak a háztartási hulladékból termelünk töménytelen mennyiséget, hanem az üvegből, műanyagból, ami pedig nagy mértékben károsítja környezetünket. A környezetszennyezés hatására különféle betegségek jelennek meg. A levegő szennyezésével légúti betegségekkel, asztmás rohamokkal, fejfájással, szédüléssel, sőt, érrendszeri betegségekkel kell megküzdenünk. Emellett szennyezzük erdeinket és vizeinket is.

A világon állandó tüntetések folynak az élhetőbb jövőnkért, hiszen, ha Földünket elpusztítjuk, mi is vele halunk. Minden évben rendeznek hulladékgyűjtő eseményeket, de sajnos ez még nagyon kevés ahhoz, hogy tiszta világban éljünk. Az emberek egy jelentős része magasról tesz a környezetvédelemre és ahol tudja, eldobja a szemetét, lerakja az erdőben, függetlenül attól, hogy az lebomlik-e vagy sem.

Mindenki köteles megfizetni a szemétszállítási díjat, ez pedig még bosszantóbbá teszi az egészet. Hiszen, ha már úgyis fizetünk ezért a szolgáltatásért, akkor miért van szükség arra, hogy eldobjuk a szemetet és tönkre tegyük ezzel az egyetlen olyan bolygót, ahol élhetünk?

A szelektív hulladékgyűjtést inkább előnnyé kellene kovácsolnunk, hiszen a mai technológiák már lehetővé teszik, hogy alkossunk valami maradandót, akár a szemétből is. Az újrahasznosítás előnye éppen az, hogy nem kell új anyagokat előállítani, hanem újra felhasználhatjuk azt, ami amúgy a szemétben landolna, mint például a műanyag.

Minden lakóház mellett van szelektív hulladékgyűjtő, a községekben, falukban pedig, havonta egyszer zsákokban elszállítják a szelektíven gyűjtött hulladékunkat. Így gyakorlatilag semmi szükség arra, hogy az utcán és a természetben szórjuk el azt.

Elsősorban a mi hozzáállásunkon kellene javítani, ez pedig nagy mértékben elősegíteni a szakemberek munkáját is.

A magyar szakemberek sem tétlenkednek, ugyanis hazánkban egy újabb fantasztikus találmány született. A magyarországi szabadalomnak köszönhetően, mostantól a műanyag az építőiparban is hasznosítható, méghozzá beton formájában.

A legújabb folyamat lényege, hogy a szelektíven gyűjtött műanyagot ledarálják és ezt használják fel. A műanyagdarálékot hozzáadják a cementhez, ennek köszönhetően, létrejön egy rugalmas anyag. Ez az anyag az utak és járdák építésére pedig, kiválóan alkalmas.

“A Masuko szabadalomnak a lényege egy speciális adalék, amivel a cementet átalakítjuk annyira, hogy minden olyan hulladékot, illetve darált hulladékot fel tudunk használni sóder helyett, ami nem szeretne a cementtel közösen betont alkotni. Tehát mondhatjuk azt, hogy összeragasztjuk a műanyagdarálékot a cementtel” – mondta Bus Károly, a feltaláló.

Korábban már olvashattunk hasonló technológiáról, ugyanis ezt a szabadalmat már a műanyag szennyezéssel leginkább érintett országok is levédették, mint Kína, India és Chile, ahol az óceánban úszó szemétből szinte szigetek jönnek létre.

Ezek is érdekelhetnek