2022 november 28 hétfő
KezdőlapÉrdekességekIzgalmas kísérlet: 5 nap, egy szoba internet és elektromos eszközök nélkül -...

Izgalmas kísérlet: 5 nap, egy szoba internet és elektromos eszközök nélkül – Te kipróbálnád?

-

Évekkel ezelőtt a brit Channel 5 tévécsatorna In Solitary címmel sugárzott egy valóságshow-t. A műsor célja az volt, hogy bemutassa, hogy boldogulnak a modern emberek elszigetelten a külvilágtól, mindenféle elektromos kütyü és internet nélkül. A kísérletben öt önkéntes vállalta a részvételt.

A kísérlet öt napja alatt a résztvevőknek megfelelő higiéniai eszközök és elegendő élelmiszer állt rendelkezésére, tehát, a körülmények egyáltalán nem voltak mostohák, hisz a felsoroltak mellett pedig még puha ágyakban pihenhettek. A kihívásnak egyetlen kikötése volt, mégpedig az, hogy modern kommunikációs eszközök nélkül, magányosan kellett a szobákba vonulniuk.

Azt viszont, megengedték a kísérlet alanyainak, hogy tetszés szerinti három tárgyat bevigyenek magukkal, természetesen az elektromos eszközök kivételével. Az első önkéntes csupán néhány órával a kísérlet megkezdése után sírva adta fel a küldetést.

A szervezők célja az volt, hogy egy olyan valóságshow-t alkossanak, ami tényleg a valódi érzésekről szól, valamint, hogy felhívja a figyelmet az internetfüggőségünkre. Te vállalnád ezt a kísérletet? Ha igen, szerinted meddig tartanál ki?

A 28 éves Sharmayne asszisztensnek tanul és a kitartását akarta tesztelni. Ő volt az, aki mindössze négy órával a kísérlet megkezdése után sírva fakadt és azonnal megnyomta a pánikgombot. Azt állította, hogy az unalomtól pánikba esett és rájött, tovább már nem képes egyedül maradni.

George, aki egy televíziós műsorvezető egy napig bírta, utána idegileg összeomlott. A férfit zavarta, hogy elvesztette az időérzéket, nem tudta azt sem, hogy nappal vagy éjszaka van-e. Annyira frusztrált volt, hogy a villanykörtékkel vitatkozott, majd mielőtt beleőrült volna, ő is feladta a küzdelmet.

Loyd, egy internetfüggő blogger, aki saját függőségével szeretett volna szembenézni. Ő ugyan kibírta az öt napot, de elméje megszenvedte a küldetést. A kamerákhoz és más tárgyakhoz is beszélni kezdett, amíg be volt zárva.

Sarah, egy 36 éves édesanya, aki szorongással küzdött és annyira ideges volt, hogy hányt is. A szervezők majdnem felhagytak a kísérlettel, azonban, végül hagyták, hogy ő maga döntse el, hogy feladja-e vagy sem. A nő legyengült, így a kísérlet végéig hátralévő idő nagy részét átaludta.

Lucy, aki szintén blogger, a legeredetibb módszert találta meg a magány leküzdésére. Az öt nap alatt rajzolt, evett és aludt. Azt ugyan elismerte, hogy nehéz megpróbáltatás volt számára a kísérlet, de ő a többiekhez képest egyáltalán nem volt stresszes.

A kísérlet eredményeinek alapján a szervezők a nézőkre bízták a következtetések levonását. Napjainkban az internetfüggőség problémája rendkívül súlyos, a menekvés pedig az alkotás lehet.

Ezek is érdekelhetnek