2022 július 3 vasárnap
KezdőlapÉrdekességekJapánban este fürdenek az emberek, de vajon miért? Íme a részletek!

Japánban este fürdenek az emberek, de vajon miért? Íme a részletek!

-

Kutatások szerint a forró zuhany vagy fürdő javítja az alvás minőségét. Ez azért van, mert a meleg hatására elfáradunk és könnyebben álomra tudjuk hajtani a fejünket. Úgy látszik, hogy a japán emberek már évek óta tudnak erről, ugyanis ők mindig este vesznek forró fürdőt vagy zuhanyt. Persze van más oka is, hogy ők ezt a fajta rutint építették bele az életükbe. Ilyen például, hogy reggel szinte sosem érnek rá, mert annyi dolguk van. Bezzeg mi, nyugati világ szülöttei ha úgy van, akkor reggel is és este is veszünk egy jó zuhanyt. A nyári időszakban mi inkább a zuhanyt, mint a hagyományos fürdést választjuk, hiszen a tikkasztó hőségben ki akar forró vízben feküdni?! Amint viszont beáll a tél előszeretettel heveredünk bele a forró vízbe, amiben órákon át el tudunk lenni.

A mostani posztunkat azzal a céllal hoztuk létre, hogy elmondjuk nektek még azokat a dolgokat, amik befolyásolják a felkelő nap országában élő embereket a fürdésben.

Egyébként így néz ki a japánok fürdési etikettje:

1, A japánok hosszú ideig fürdenek

A japánoknak van egy speciális rituáléja, amit fürdés során csinálnak. Először is lemossák magukról az összes port, izzadságot majd utána beülnek a fürdőkádba. A vízbe zöld teát vagy különféle gyógynövényeket tesznek, hogy megteremtsék a pihentető légkört. Ezek az összetevők egyébként tisztítják és tonizálják is a testet. A japánok ezen kívül nagy gondossággal választják ki a víz hőmérsékletét, ami nem haladhatja meg a 40 ° C-ot. Ez azért fontos számukra, mert a forró víz nagyon kitágítja a pórusokat illetve kiszárítja a bőrt.

2, Követik a régi családi szokásokat

A reggeli zuhanyzás csak nemrég terjedt el Japánban. Ennek az az oka, hogy a 19. században nem volt sem meleg víz, sem fűtési berendezés a japán házakban. Ha az emberek forró fürdőt akartak venni, akkor vizet kellett forralniuk, viszont ez egy nagyon időigényes folyamat volt. Ezzel sajnos nem tudtak időben odaérni az érintett helyekre, ezért legtöbbször nem reggel, hanem este fürödtek.

3, Gyakran látogatnak el nyilvános fürdőkbe vagy meleg forrásokhoz

Japánan nagyon népszerűek a nyilvános fürdők és a meleg vizű források. Gyakorlatilag minden korosztály megfordul az ilyen helyeken, és nemcsak fürdeni jönnek, hanem pihenni és a családdal szórakozni. Ezek a helyek éjszaka is üzemelnek, igaz akkor kevesebben vannak, ami azért is jó mert az ember el tud merülni a gondolataiban is.

4, Reggel nincs idejük fürdeni

A japánok igazi munkamániások és ezt mi sem bizonyíthatná jobban, mint az, hogy körülbelül 4,5 millió teljes munkaidőben dolgozó embernek van másodállása. Itt átlagosan 6-14 órát dolgoznak. Ezen kívül nagyon fontos számukra a pontosság, így nem engedhetik meg maguknak, hogy akárcsak egy percet is késsenek. Ellenkező esetben negatív véleményt alkotnak róluk. Mindezek tudatában nem csoda, hogy nincs idejük arra, hogy reggel zuhanyozzanak.

5, Az időjárás és az évszakok is nagy mértékben befolyásolják őket

Japánban a nyár nagyon forró és nedves. Mivel nagyon sokan utaznak tömegközlekedéssel ezért tökéletesen érzik a bőrükön fülledt időjárás hátrányát. A nap végén nagyon piszkosnak érzik magukat, ezért nagyon boldogok, ha vehetnek egy frissítő zuhanyt.

Télen viszont teljesen más a helyzet, mivel a legtöbb lakásban, házban nincs központi fűtés, így lefekvés előtt hosszú fürdőket vesznek, hogy felmelegítsék magukat.

Te hallottál már erről az etikett szabályról?

Ezek is érdekelhetnek