2022 december 2 péntek
KezdőlapCelebJean Paul Getty, a világ leggazdagabb embere, aki a saját unokájáért sem...

Jean Paul Getty, a világ leggazdagabb embere, aki a saját unokájáért sem fizetett váltságdíjat

-

Minden évben megtudhatjuk, hogy éppen ki a világ leggazdagabb embere és kik követik őt a rangsorban. Ha megkérdeznek minket arról, ki lehet a leggazdagabb, általában a Microsoft atyja, Bill Gates jut az eszünkbe, esetleg még Rockefellert említjük meg. Jean Paul Getty neve viszont, sokunk számára nem, hogy nem ismerős, fogalmunk sincs róla, hogy ki ő. Getty a múlt század második felének leggazdagabb embere volt. Vagyonát a Föld teljes olajkészletének nyolcvan százaléka adta, ugyanis ő volt a tulajdonosa. Nem a szegénységből és nyomorból tört fel, hanem eleve gazdag család sarjaként jött a világra. Ugyanakkor nem támaszkodott családjára és annak vagyonára, hanem saját útját járta, így mondhatta magát végül a világ leggazdagabb emberének. Élete korántsem volt egyszerű és unalmas, cikkünkben pedig be is mutatjuk az olajmágnás életpályáját és annak legizgalmasabb állomásait.

Getty szülei vallásos emberek voltak, ebből következik, hogy a legszigorúbb neveltetésben volt része. A szülők jelentős vagyonnal rendelkeztek, ennek ellenére a takarékosságra és spórolásra nevelték fiúkat.

Paul 1892. december 15-én született Minneapolisban, Minnesota államban az Egyesült Államokban. Édesanyja Sarah Catherine McPherson (Risher), édesapja pedig George Getty volt. Apja keresztény tudós volt, édesanyjával együtt megvetették az alkoholt. Amikor Paul tíz éves volt, amikor apja Oklahomába utazott, néhány évvel később pedig a Getty Oil Company kutakat hozott létre. A vállalat havonta százezer hordó kőolajat gyártott.

Paul apja hatására kezdett a kőolajjal foglalkozni, ám 1917-ben úgy határozott, hogy felhagy az üzlettel és a Los-Angeles-i playboyok életét fogja élni. Két évig kicsapongó életet élt, 1919-ben tért vissza az üzleti életbe. Az 1920-as években háromszor nősült meg és vált el, vagyona ez idő alatt három millióra nőtt. 1957-ben a Fortune magazin a világ leggazdagabb élő amerikai férfijának nevezte őt, 1966-ban a Guinness Rekordok Könyve a világ leggazdagabb emberének nyilvánította. Vagyona ekkor 1,2 milliárd dollár volt. 1976-ban hunyt el, akkor két milliárdnál is többre becsülték vagyonát.

Paul a második gyermek volt a családban, de testvére fiatalon meghalt. Ennek következtében szülei nem engedték őt más gyerekek közelébe, nehogy elkapjon tőlük valamilyen fertőzést. A szülők nem akartak szorosan kötődni fiúkhoz, hisz attól tartottak, hogy őt is elveszítik majd. Jean Paul hitt a reinkarnációban, úgy vélte, Traianus, római császár él a testében. Az ifjú férfi nem követte szülei vallási nézeteit, ezért pedig drága árat fizetett. Apja ugyanis, fia helyett feleségére hagyta vagyonát, amikor átírta végrendeletét.

Getty a kaliforniai Oxfordi Egyetemen végezte tanulmányait, majd vállalkozást alapított. Apja havonta száz dollárral segítette fia munkáját.

Getty 23 évesen tudhatta magáénak első millióját. A szüleitől kölcsönkapott pénzt viszont, mindenáron, kamatostul fizette vissza, különben már korábban elérhette volna a milliós vagyont. Azt már említettük, hogy a Fortune magazin 1957-ben már Amerika leggazdagabb embereként emlegette őt, vagyona akkoriban minden egyes nap félmillió dollárral gyarapodott. Aztán ’66-ban a Guinness Rekordok könyvébe is bekerült, 1,2 milliárd dolláros vagyonával.

Jean Paul úgy vélte, hogy csak akkor lehet hosszú kapcsolata egy nővel, ha csődbe megy. Öt házasságát tekintve, lehetett is benne valami igazság.

A fotón a 29 éves Teddy Getty Gaston, aki Jean Paul ötödik felesége volt. A válás után könyvet írt a “Magány együtt: Életem J. Paul Getty-vel” címmel.

Gettynek öt fia született házasságaiból, egyikük azonban, műtét közben 11 évesen elhunyt. Pault európai útja alatt értesítették fia haláláról, sürgős üzleti ügyei miatt azonban, nem repült haza a temetésre.

1973. június 10-én Rómában rabolták el Paul unokáját. A 16 éves John Paulért 17 millió dolláros váltságdíjat követeltek. Kezdetben a család azt gyanította, hogy mindez csak a tinédzser műve, aki így akar pénzhez jutni. Így Getty nem akart fizetni, ugyanis azt mondta, összesen 14 unokája van, tehát, ha most fizet, akkor másik tizenhármat is elrabolják majd. Mivel az olasz posta sztrájkolt, novemberben érkezett egy levél az egyik napilaphoz, amiben hajtincs és egy emberi fül lapult mellette pedig, egy követelés a 3,2 millió dolláros váltságdíjról. A három millióra csökkentett összeget végül Paul kifizette, 2,2 milliót adott fiának, valamint nyolcszáz ezret négy százalékos kamattal azért, hogy kiválthassa unokáját. A váltságdíj kifizetése után két nappal Johnt szabadon engedték. A fiú felhívta nagyapját, hogy megköszönje a segítséget, de ő nem akart beszélni vele. Az emberrablási ügy miatt végül kilenc embert tartóztattak le, de mindössze két rablót ítéltek el.

Ridley Scott rendezésében meg is filmesítették a történetet, ami a A világ összes pénze címet kapta. A mozit 2018 februárjában, hatalmas sikerrel mutatták be Magyarországon. Johnt a rabság nagyon megviselte, alkohol-és drogfüggő lett, 1981-ben pedig agyvérzést kapott, aminek következtében félig megvakult és lebénult.

Jean Paul az Egyesült Királyságban vásárolt magának egy birtokot. A Sutton Place kastélyba egymaga költözött be, csupán testőrei őrizték őt. 34 hálószoba és 14 fürdőszoba volt a kastélyban, az olajmágnás egyszer sem hívta meg oda rokonait.

A birtokon számos hölgy fordult meg, köztük II. Miklós, orosz cár leszármazottja, Marie Tessier is. Volt azonban egy feltétele annak, hogy a nők beléphessenek a katélyba. Getty szerződést kötött velük, amiben az állt, bármi történik köztük, soha nem követelhetnek tőle pénzt.

Getty annak ellenére, hogy milliárdos volt, idős korára szánalmasan fukar lett.

Használt borítékokat, bélyegeket alkalmazott a levelezésre, sőt, a ragasztót is felhígította, ráadásul úgy, hogy az már szinte használhatatlan volt. A nappaliba elektromos kandallókat rakatott, hogy ezzel csökkentse a fűtés költségeit.

Mindez azonban, még nem minden. Szállóvendégei gyakran telefonáltak külföldre, így pénzbedobós telefont szereltetett a kastélyba, így vendégei kénytelenek voltak saját költségükre telefonálni.

Az amerikai adózási hivatal adatai alapján az olajmágnás évente mindössze ötszáz dollárt, vagyis 140 ezer forint adót fizetett. Vásárlásait is előre meghatározott összegek szerint végezte. Egy pár zokniért nem volt hajlandó egy dollárnál többet adni.

Idős korára nemcsak fukarsága tört elő, hanem különböző fóbiákkal is küzdött. Félt repülni és telefonálni is. Azt hitte, valami előbújik majd a kagylóból.

A halála előtt még adott egy interjút, amiben megkérdezték tőle, mit akar még az életben. Ő azt válaszolta, hogy folytatni szeretné az üzletet.

Jean Paul Getty még halála után is képes volt “hátba szúrni” rokonait. A végrendeletéből kiderült, hogy gyakorlatilag semmit nem hagyott családjára, fiai és szolgálói mindössze egy kis alamizsnát kaptak. Hatalmas vagyonát pedig Malibu város múzeumára hagyta.

Halálát a televíziós híradók úgy jelentették be, hogy “meghalt a világ leggazdagabb, legmagányosabb és legönzőbb embere, aki 84 éve alatt egyszer sem jótékonykodott”.

Ezek is érdekelhetnek