2022 május 16 hétfő
KezdőlapEmberekJobb, ha tudod, mit jelentenek a gyümölcsökön lévő matricák! Légy óvatos, amikor...

Jobb, ha tudod, mit jelentenek a gyümölcsökön lévő matricák! Légy óvatos, amikor ilyeneket vásárolsz…

-

Mindannyian láttuk már azokat a kis apró matricákat, amiket a zöldségekre, gyümölcsökre raknak. De vajon elgondolkodtál már azon, hogy mi a szerepük és jelentésük?

Az első és legfontosabb kérdés, ami talán ezekkel kapcsolatban beugrik az az, hogy vajon mérgezők-e ezek a matricák.
Nyilván nem szeretnénk őket megenni, de vajon lehetséges-e, hogy olyan anyaggal ragasztották fel a matricát az adott élelmiszerre, ami ártalmas lehet az egészségre és ami esetleg beszívódik az adott zöldségbe/gyümölcsbe?
Nos, a jó hír az, hogy nem! A feldolgozás során odafigyelnek arra, hogy olyan anyagokat használjanak, amik teljesen természetesek.

Mit jelentenek a számok a matricán?

Ha a szám 4 számjegyből áll és hármassal vagy négyessel kezdődik azt jelenti, hogy az adott zöldség vagy gyümölcs termesztése során műtrágyát használtak.

Ha a szám 5 számjegyből áll és nyolcassal kezdődik.

Ez a fajta kód a genetikailag módosított élelmiszerek számára van fenntartva. De mivel ezt nem kötelező feltüntetni, ezért ha egy terméken nem ilyen, hanem másféle kód található, nem jelenti azt, hogy az nem lett genetikailag módosítva.

Ha a szám 5 számjegyből áll és kilencessel kezdődik.

Ez olyan zöldséget/gyümölcsöt jelöl, aminek a termesztése során nem használtak sem műtrágyát, sem pedig peszticideket (növényvédő szereket). Ezért az ilyen kódokat leginkább a bio termékeken lehet találni.

Továbbá előfordul, hogy a címkén egy nevet és egy logót is találhatunk, de ez többnyire a drágább élelmiszereknél fordul elő. Ezek többnyire az adott zöldséget/gyümölcsöt termelő céget reklámozzák.

Ezek is érdekelhetnek