2022 július 1 péntek
KezdőlapEgészségKét méhhel született, mindkettővel egyszerre esett teherbe. Ennek esélye 1 az 50...

Két méhhel született, mindkettővel egyszerre esett teherbe. Ennek esélye 1 az 50 millióhoz

-

Megan Phipps egy különös és rendkívül ritka betegséggel született. A nőnek két méhe és két méhszája van. A betegséget Uterine didelphys-nek hívják. Ez az állapot a korábbi terhességeiben nem jelentett problémát. Egészen eddig. 2021 elején a 24 éves lány megtudta, hogy ikreket vár. Méhenként egyet.

Ennek eredményeként Megan korai vajúdásba kezdett a terhesség 22,5 hetében és mindkét babát a második trimeszterben hozta világra. A gyerekek egy-egy kiló alatt voltak. Sajnos az egyik baba nem sokkal később elhunyt. A túlélő, Reece nevű babát a lincolni Bryan Healt kórház legfiatalabb túlélőjeként tartják számon.

Megan korábban szült már két gyermeket, de azok a jobb méhében fogantak, ezért azt feltételezte, hogy a bal méhe nem aktív. Ám legutóbbi terhessége alatt érezte, hogy valami nem stimmel, és időpontot egyeztetett az orvosával, aki ezután szakorvoshoz irányította.

Júniusban, amikor Megan 22 hetes terhes volt, elviselhetetlen fájdalmat érzet és kórházba került. Hamarosan koraszülésbe kezdett. Természetesen a magzatot általában életképesnek tekintik, ami azt jelenti, hogy 24 már hetesen élhet az anyaméhen kívül. Vannak, akik 22 vagy 23 hetesen is túlélik, de erre nem jók az esélyek.

Azok, akik túlélik, szinte mindig jelentős szövődményekkel vagy fogyatékosságokkal rendelkeznek.

Megan esetében az orvosok azt mondták, hogy nagyon kevés az esély, hogy a gyerekek megmaradjanak. Főleg a terhesség különleges körülményei miatt. Az orvosok 1% esélyt adtak a lányoknak. A szülés előtt Megan azt mondta az orvosának, hogy tegyen meg mindent, hogy a gyerekek életben maradjanak. Sajnos az első, Riley nevű kislány a születés után tizenkét nappal elhunyt.

Reece-nek számos orvosi beavatkozást, vérátömlesztést és 45 napnyi lélegeztetőképet kellett túlélnie. Megan megígérte a babájának, hogy mindaddig, amíg harcol, folytatja a harcot vele.

144 nap után, 8 kilósan kiengedték a kórházból.

A kórház személyzete szerint a kislány egy orvosi csoda.

Az anya azt szeretné, ha története reményt adna a koraszülő anyáknak, hogy csodák márpedig léteznek.

A Scientific American szerint 1 az 50 millióhoz az esélye annak, hogy ilyen betegség esetén, egyidejűleg két anyaméhben terhesség alakuljon ki.

Mit gondoltok? Írjátok meg a véleményeteket kommentben!

Ezek is érdekelhetnek