2022 május 24 kedd
KezdőlapEgészségKétmillió magyar van veszélyben egy lassú méregtől

Kétmillió magyar van veszélyben egy lassú méregtől

-

Ha valaki megbetegszik, akkor az orvosok igyekeznek teljes mértékben kivizsgálni. Egyes betegségek mögött olyan apróságok is lehetnek, melyekre nem gondolnánk. Apróságnak tűnő dolgok, melyek könnyedén elkerülik az ember figyelmét. Számtalan olyan esetről hallottunk már, hogy valakit éveken keresztül kezelnek és csak később derül ki, hogy mi húzódott a háttérben.

Dr. Haidekker Péter egy fogorvos-szájsebész, aki felhívja az emberek figyelmét az amalgámtömés veszélyeire. Régen az orvosok maguk keverték ki a tömést egy megadott recept szerint, de az emberi tényező miatt könnyedén lehettek eltérések.

A fogászati amalgám a Fogorvosi Világszövetség leírása szerint a következőkből áll: 50 százalék folyékony higany, 50 százalék fémpor, mely legalább 65% ezüstöt, legfeljebb 29% ónt, legfeljebb 6% rezet, legfeljebb 2% cinket és legfeljebb 3% higanyt tartalmazhat.

A gond természetesen a higannyal van. Ez folyamatosan oldódik ki a tömésekből, mely higanymérgezéshez vezet, melynek tünetei évekkel később is jelentkezhetnek.

“Ezek a tömések veszélyesebbek, mert jobban porlanak, ráadásul régiek. Most már nagyon jó minőségű kész amalgám kapható, de én ennek sem vagyok híve. Tizenöt éve nem használom, de találok belőle minden páciensem szájában!”

Magyarországon körülbelül minden ötödik embernek van amalgámtömése. A legtöbb fogorvos úgy véli, hogy ezeket érdemes minél előbb kicserélni. Főleg akkor, ha az már régi. Ennek cseréjét még társadalombiztosítás keretein belül is meg lehet oldani.

A csere mindenképpen indokolt, ha panaszokat észlelünk. Ez lehet a szájüregben keletkező allergiás tünet, égő érzés, fekélyek, fémes íz érzete, gyulladás vagy fogínyvérzés. A fejen lévő bőrkiütések hátterében is állhat az amalgámtömés okozta allergia.

A higanyszennyezéssel kapcsolatban évek óta vitáznak az orvosok. A nehézfém nagyobb mennyiségben egyértelműen ártalmas, de nagyon kevés adat van azzal kapcsolatban, hogy a hosszú ideig tartó, alacsony koncentrációjú szennyezésnek milyen egészségügyi következménye lehet.

Mit gondoltok? Írjátok meg a véleményeteket kommentben!

Ezek is érdekelhetnek