2022 május 19 csütörtök
KezdőlapEmberekKiderült a 2019-es nyugdíjkiegészítés összege. Ennyire számíthatnak a nyugdíjasok

Kiderült a 2019-es nyugdíjkiegészítés összege. Ennyire számíthatnak a nyugdíjasok

-

A nyugdíjasok élete egyáltalán nem könnyű főleg ha azt nézzük ki mennyi pénzt kap a szolgálatban töltött idejéért és az akkori fizetéséért cserébe. Köztudott, hogy a nyugdíj összegét, a szolgálati idő hosszától függő nyugdíjszorzó és nyugdíjjárulék alapját képező jövedelmükből számított nettó átlagkereset összege határozza meg. Így, aki aktív évei alatt magas fizetésnek örvendett, magas nyugdíjra számíthat, aki pedig alacsony fizetést kapott a munkájáért, ő sajnos alacsony, szinte minimális összegre számíthat idős korára. Ez nagy mértékben elszomorítja a még aktív dolgozókat, hiszen ennek alapján nem mindenki számíthat “normális” nyugdíjra.

Sok nyugdíjas, mind a mai napig kiegészítő munkát végez azért, hogy ki tudja pótolni azt a csekélyke kis nyugdíjat, amit havi szinten kap. Többször fellendült már, hogy lesznek bizonyos változások eme területen, de jelentős változás eddig még nem következett be.

Most egy olyan hír kapott szárnyra, hogy a jelenlegi nyugdíjasok élete 3,42 százalékkal fog drágulni, még úgy is, hogy idén januárban 2,7 százalékos nyugdíjemelést vezettek be.

Statisztikai adatok alapján idén augusztusban csökkent az élelmiszerek ára, így nagy az esély, hogy abban a hónapban a nyugdíjas infláció is alacsonyabb volt az átlagnál. Egy felmérésből kiderült, hogy idén az élelmiszerek 5-6%-kal drágábbak voltak, mint 2018-ban.

Törvénybe foglalták, hogy abban az esetben van szükség kiegészítő nyugdíjemelésre, amennyiben a nyugdíjas infláció valamint az év eleji nyugdíjemelés közötti eltérés túllépi az 1 százalékpontot. Amennyiben ez 1 százalékpont alatt marad, mint jelen esetben is, akkor a nyugdíjasok egy összegben fogják megkapni az összeget. Ennek tudatában az állam kiegészítés gyanánt átlagosan 11.800 forintot ad a nyugdíjasoknak novemberben.

fotó: Hegedűs Márta

A fent említett átlag azon nyugdíjasoknak jár, akiknek a havi nyugdíja 135.000 forint. Ha az idős néni, bácsi ettől kevesebb összegre jogosult, akkor az államtól arányosítva kapják meg az ominózus kiegészítést. Szóval akinek kevés a nyugdíja, kevés támogatásra számíthat az államtól.

Jó hír viszont, hogy már folyamatban van a 9000 forint értékű rezsiutalványok kézbesítése. A jogszabály kimondja, hogy a nyugdíjasok nyugdíjprémiumot kapnak abban az esetben, ha a GDP emelkedése meghaladja a 3,5%-ot. Az idei évben ez az emelkedés a 4%-ot is meghaladta, ami azt jelenti, hogy 16.000 forintot is kaphatnak a nyugdíjasok az átlagnyugdíj mellett.

Ezek is érdekelhetnek