2022 július 1 péntek
KezdőlapEmberekKiderült miért lehet halálosabb a férfiakra a Covid-19

Kiderült miért lehet halálosabb a férfiakra a Covid-19

-

A Covid-19 már konkrétan egy éve, hogy felütötte a fejét és ezzel kellemetlen, sőt fájdalmas és nagyon bonyolult perceket generált nekünk. Tavaly ilyenkor még senki sem gondolta volna, hogy a Kínából elindult vírus ilyen globális méretűvé válik és több millió ember életét fogja követelni. Persze sokan felépültek belőle, így nem lehet azt mondani, hogy mindenkire ugyanolyan rosszul hat. Van, aki tünetmentesen vészeli át, és van, aki sajnos lélegeztetőgépre kerül, mert olyan szinten megtámadja az immunrendszerét. A cseppfertőzéssel terjedő vírus ellen sokféleképpen próbáltak/nak védekezni ameddig meg nem találják rá az ellenszert. Ilyen volt a kézfertőtlenítés, kézmosás, távolságtartás, maszkviselés, vásárlási idő korlátozás, kijárási tilalom… és a többi.

Idén nyáron enyhülni látszott, de a szakértők tudták, hogy még közel sincs vége a harcnak, mert közeleg a második hullám. Már szeptemberben ide is ért, és még jelen pillanatban is abban vagyunk. A második hullámban viszont egyre többen betegednek meg. Néhány híresség, nem az első, hanem a másodikban vesztette életét, mert megfertőződött a kórral és szervezete nem tudta legyőzni. Olyan magyar celebek is elkapták, mint Nagy Feró, Geszti Péter, Gáspár Laci, Hódi Pamela…stb.

A kutatók, tudósok és orvosok is azon a véleményen vannak, hogy a férfi nemet rosszabbul érinti a betegség, s többen hunynak el benne. Mikor még “gyerekcipőben” járt a vírus akkor azt hitték, hogy a betegség kialakulása mögött az aktív dohányzás áll, viszont erre nem volt egyértelmű bizonyíték. Most viszont az derült ki, hogy inkább a szervezetben lévő nemi hormonok a felelősek azért, mert a férfiaknál rosszabb lefolyású, mint a nőknél.

Egy tudományos lapban arról írtak, hogy a szervezetben lévő ösztrogén és progeszteron gyulladáscsökkentőként működik, vagyis, a nők immunrendszerét nem dönti le annyira, mivel nekik sokkal több található a testükben, mint a férfiaknak. Ez az oka annak, hogy egy várandós kismama szervezete jobban kezeli a vírust.

Az Illinois-i Egyetem kutatója, Graziano Pinna elmesélte, hogy több olyan esettel is találkozott, hogy a terhes hölgyek elkapták a vírust, és csak a baba megszületése után lett rosszabb náluk a tünet. Ezt azzal indokolta, hogy az ösztradiol, allopregnanolon illetve progeszteron hormon szintje rendkívül magas a várandósság alatt, viszont amint megszületik a gyermek ennek szintje azonnal le is csökken. Ennek tükrében a vírus jobban el tud szaporodni a szervezetben.

Az is kiderült, hogy az ösztrogén nemcsak a gyulladásokat képes csökkenteni, hanem segíti is az immun-sejtek valamint antitestek termelődését. Ezzel pedig magyarázható, hogy miért rosszabb a férfiak betegsége, mikor elkapják a covidot.

Szakemberek szerint a női nemi hormonok segítenek kontrollálni a koronavírust, ezzel is megóvva az egészségest, immunrendszert. Viszont mivel a férfiak szervezetében jóval kevesebb van belőlük, így nem tudnak olyan hatékonyan védekezni.

Ezek is érdekelhetnek