2022 május 22 vasárnap
KezdőlapÉrdekességekKiderült, milyen módon érte el Magyarországot a koronavírus - Íme a részletek

Kiderült, milyen módon érte el Magyarországot a koronavírus – Íme a részletek

-

A koronavírus-járvány 2020. március 4-én érte el hazánkat, ekkor regisztrálták az első beteget, pozitív koronavírus teszttel.

Az első koronavírusban elhunyt beteget pedig március 15-én jelentette be Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke. Három nappal később Müller Cecília, az országos tisztifőorvos már arról számolt be, hogy a fertőzés az ország bármely pontján jelen lehet.

Az operatív törzs a védekezés érdekében jött létre 2020. január 31-én. Az országban március 11-én hirdették ki a veszélyhelyzetet.

Magyarországon utazási korlátozásokat vezettek be, a határokat lezárták, emellett iskolák, óvodák és munkahelyek zártak be, határozatlan időre. Az idei érettségi vizsgákat is szigorú biztonsági intézkedések mellett bonyolították le, sőt, aki most nem akart részt venni, a vizsga időpontját őszre halaszthatta. Szóbeli vizsgák idén nem lesznek, az írásbeli érettségi eredmények szerepelnek majd a tanulók bizonyítványában.

Május elsejétől hazánkban a tömeges tesztelés is kezdetét vette annak érdekében, hogy kiderítsék és felmérjék, korcsoportonként és területi elosztás szerint mennyi ember hordozza a betegséget és hányan estek már túl rajta. A tesztelés folyamata május közepén fejeződik majd be.

A keddi legfrissebb adatok szerint ennyi fertőzött van az országban:

Az elmúlt héten a koronavírusos betegek száma, akiket még kórházban ápolnak, az április közepi szintre csökkent le. A 782 főből 42 páciens szorul lélegeztetőgépre. Az eddigi tapasztalatok szerint azok a betegek, akik enyhe tüneteket mutatnak 1-2 hét alatt, a súlyosabb tünetekkel rendelkezők pedig több hét alatt esnek túl a betegségen.

A fertőzöttek számának csökkenésével a szigorítások mértéke is enyhült. Újraindult az egészségügyi alapellátás és a szakrendeléseken is fogadják a betegeket, természetesen mindez fokozott óvintézkedések mellett, csökkentett üzemmódban történik.

A járvány hazánkba érkezése óta találgatják, mi lehetett a vírus útja. A pécsi virológusok egy bonyolult genetikai elemzés után kiderítették ezt.

A szakemberek arra a kérdésre keresték a választ, hogy a Magyarországon lévő vírusok honnan származnak, illetve belföldi terjedésük mennyire aktív.

A virológusok az egyik közösségi oldalon tették közzé kutatásuk eredményét.

“A vírusgenomok szekvenálása után bonyolult genetikai elemzésekhez kellett nyúlnunk. Kiváló szakmai hálózat állt össze az országban, így több mint öt hazai kutatóműhely tudósainak hála most választ kaphatunk” – írták a Facebookon.

A szakemberek megállapították, hogy európai eredetű és párhuzamos behurcolások által került hazánkba a vírus. A járvány európai kitörésével a külföldön dolgozó magyarok tömege tért haza kényszerből, így a koronavírus több forrásból érkezett hozzánk. Ugyanakkor más kontinensekről származó vírusról is beszámoltak, leginkább kínai és amerikai területre vezethető vissza a fertőzések forrása.

“Ezek alapján elmondhatjuk, hogy szerencsés időzítés volt a teljes közép-európai régióban a korlátozó intézkedések ekkori bevezetése. Ez jó eséllyel hozzájárult ahhoz, hogy a számos behurcolási eseményből nem lett számos nagyobb terjedési láncolat vagy akár járványos gócpont. A jelenlegi nemzetközi adatok alapján Lengyelországban is hasonló forgatókönyv figyelhető meg” – közölték a virológusok.

Ezen kívül azt is hozzátették, hogy:

“Senki se ringassa magát téveszmékbe, a vírus még itt kering köztünk, nagyon fontos ennek tudatában lenni.”

Ezek is érdekelhetnek