2022 július 1 péntek
KezdőlapCelebKóbor János: "Borzasztó lesz nélküle" - A zenész Benkő Lászlóra emlékezett

Kóbor János: “Borzasztó lesz nélküle” – A zenész Benkő Lászlóra emlékezett

-

Az Omega együttes alapító tagja, Benkő László hunyt el néhány nappal ezelőtt. A Kossuth-és Liszt-díjas Omega billentyűse szerdára virradóra örökre lehunyta szemét. A legenda 77 éves volt, amikor legyőzte őt a rák. Kóbor János, a zenekar énekese emlékezett zenésztársára.

“Az Omega tavaly a Sportarénában adott legutóbb koncertet, ezek szerint utoljára. Heteken belül megjelenik az új Omega-lemez, a Testamentum, és talán Laci várta ezt a legjobban. Jó ideje már csak mi ketten voltunk az együttesben az alapítók közül, utolsó mohikánoknak éreztük magunkat. Borzasztó lesz nélküle.”

Azóta újabb tragikus hírt osztott meg a zenekar, ugyanis csupán néhány nap különbséggel újabb zenésztársukat vesztették el. Mihály Tamás, az együttes basszusgitárosa is életét vesztette.

Benkő László 1962-ben társaival alapította meg az Omega együttest, ami minden idők egyik legsikeresebb magyar rockzenekara lett. A tizenhét stúdiólemez mindegyikének felvételén részt vett és a zenekar több, mint ötven millió lemezt adott világszerte.

A billentyűs Szombathelyen látta meg a napvilágot, tanulmányait viszont már Budapesten kezdte meg. Zongorázott, fuvolázott, trombitált és ütős hangszeren is játszott. Már a középiskolai évek alatt a Próféta nevű együttesben zenélt, majd egy másik zenekarral egyesülve énekelt együtt Kóbor Jánossal. Az Omega először 1962. szeptember 23-án lépett színpadra a Műegyetem kollégiumában, ugyanis mindkét alapító tag odajárt. A zenélés mellett mindketten megszerezték diplomájukat, Benkő közlekedési mérnökként végzett.

1966-ban jelent meg első kislemezük, amiken angolszász slágereket játszottak. Az Omega első csapata ’67-’68-ra alakult ki. A két alapító mellé csatlakozott a gitáros, Molnár György, a basszusgitáros, Mihály Tamás és a dobos, Laux József is. Őket ugyan később, de Presser Gábor, billentyűs is követte. Aztán jöttek a legnagyobb slágerek, mint a Trombitás Frédi, a Régi csibészek és így tovább.

1969-ben jelent meg a Tízezer lépés című album, amin olyan slágereket hallgathattunk meg, mint a Gyöngyhajú lány vagy a Petróleumlámpa. Aztán sorra következtek az albumok, mikor 1971-ben Presser és Laux elhagyta a zenekart és megalapították az LGT-t. Az Omega meg is énekelte a veszteséget a Hűtlen barátok című dalban.

Benkő 1982 után szólólemezeket is készített, sőt, ő írta egyes tévésorozatok, színpadi művek és balettek zenéjét is. 1992 és 1998 között ő volt az igazgatója a Hungaroton Gong Kft-nak, ami egy lemezkiadó cég volt. 2002-ben megalapította a B-Project együttest is. 2013-ban egy alapítványt is létrehozott, hogy segíthesse a feltörekvő zenészgenerációt.

2012-ben jószolgálati munkájáért jutalmazták a Lions-díjjal, ’87-ben a Liszt Ferenc-díjat, 2011-ben a Pro Urbe Budapest díjat, 2013-ban pedig a Kossuth-díjat vehette át. Utóbbit az Omega együttes tagjaival megosztva.

2020. november 18-án érte a halál. A zenész már régóta küzdött a rákkal, de a kór ezúttal erősebb volt nála. Több ezren búcsúztak tőle és nyilvánítottak részvétet az Omega együttes közösségi oldalán.

Ezek is érdekelhetnek