2022 július 2 szombat
KezdőlapÉrdekességekKoronavírus - A szaglás elvesztése nem is olyan rossz hír

Koronavírus – A szaglás elvesztése nem is olyan rossz hír

-

A koronavírus egyik legfőbb tünete a szaglás és az ízlés elvesztése. Bár kellemetlen tud lenni, hogy nem érezzük az ízeket és illatokat, ám a betegség lefolyását tekintve nem hátrány, ha elveszítjük a szaglásunkat. Azt is eláruljuk, hogy miért.

A szaglás elvesztése leggyakrabban azoknál a betegeknél jelentkezik, akik enyhe tünetekkel vészelik át a koronavírus-fertőzést. Ám azt is jó tudni, hogy a szaglásvesztés akár tovább is eltarthat, mint maga a betegség. Az érintettek huszonöt százalékánál akár hatvan napon túl is fennállhat. Dr. Augusztinovicz Mónika, fül-orr-gégész és allergológus elmondta javaslatait, mit kell tenni ebben az esetben. A koronavírussal megfertőződöttek 86 százaléka veszti el a szaglását és 55 százalékuknak csak enyhe tünetei vannak. A közepesen súlyos eseteknél 37 százalék, a súlyosaknál pedig hét százalék számolt be szaglásvesztésről.

Bár egy egyszerű náthánál is előfordul, hogy nem érezzük az illatokat, szagokat, mégsem lehet összekeverni a COVID-19 ugyanazon tünetével. A nátha esetében eldugul és folyik az orrunk, az orrnyálkahártya begyullad. Ezek a panaszok nagyjából egy hét alatt meg is szűnnek, ám a koronavírus-fertőzés esetén a szaglóhám károsodik. Természetesen a szaglóhám is képes a regenerálódásra, de ez egy sokkal hosszabb folyamat, mint a nátha esetében. Azoknál, akik enyhe tünetekről számoltak be a gyógyulási idő átlagosan 22 nap, de a betegek huszonöt százalékánál ez az idő hatvan napra vagy még többre is kitolódhat. Az esetek öt százalékában pedig akár fél évbe is telhet a teljes regenerálódás, vagyis a szaglás visszatérése.

Annak ellenére, hogy a szaglásvesztést nem tulajdonítjuk nagy problémának, a szakemberek felhívják erre a figyelmünket. A mentális betegségekben szenvedőket ugyanis megviseli ez az állapot. Szorongás, depresszió és izoláció is előfordulhat. A jól megszokott illatok hiányoznak a mindennapokból, különösen akkor, ha a szaglásvesztés hosszú ideig elhúzódik.

Van azonban segítség. Dr. Augusztinovicz elmondta, hogy az omega-3 zsírsav tartalmú készítmények szedésével folytattak klinikai kísérleteket, illetve az A-és B-vitaminos kezelések, valamint a szteroid-tartalmú orrspray-k is segítik a szaglószerv javulását.

Továbbá a szaglástréning is segítségünkre lehet abban, hogy visszanyerjük szaglásunkat. Nagyon fontos, hogy a szaglásvesztést követően minél előbb nekifogjunk a tréningnek és három hónapon át folytassuk azt. A folyamat arról szól, hogy naponta két alkalommal 10-20 másodpercig apró szippantásokkal négyféle illóolajat lélegezzünk az orrunkon át. Ugyanakkor, ha egyéb orrtüneteink is vannak, akkor forduljunk fül-orr-gégészhez. Tegyünk ugyanígy akkor is, ha három hónap múlva sem tapasztalunk szaglásjavulást.

Ezek is érdekelhetnek