2022 november 26 szombat
KezdőlapEmberekKözölték a kismamával, hogy gyermeke Edwards-szindrómás, ő mégis a végsőkig kitartott

Közölték a kismamával, hogy gyermeke Edwards-szindrómás, ő mégis a végsőkig kitartott

-

Minden nőnek élete legnagyobb és legcsodálatosabb élménye, amikor várandós lesz és gyermeke születik. Így nem is történhetne rosszabb annál, amikor az orvos közli, hogy valami nincs rendben. Akkor is nagy megrázkódtatás, ha a probléma kezelhető, hát még akkor, amikor nincs mit tenni.

Egy várandós kismamával közölte az orvosa, hogy gyermeke beteg, Edwards-szindrómában szenved. Ez azt jelenti, hogy a túlélésre szinte semmi esély nincs. Az asszony ennek ellenére azt remélte, orvosa téved. Ez a betegség visszafordíthatatlan, így ilyenkor az orvosok a terhesség megszüntetését javasolják. A történet egy lengyel kismamáé, Mariaé, aki az első ultrahang alkalmával tudta meg, hogy a méhében növő magzatnak egy súlyos genetikai betegsége, Edwards-szindrómája van.

“Valószínűleg életem legrosszabb napja volt. Amikor az orvos a vizsgálatot végezte, hirtelen elhallgatott, majd közölte, a magzat veséje nem működik” – emlékezett vissza Maria.

A sokkoló hír ellenére Maria úgy döntött, nem szakítja meg a terhességét, megtartja kisbabáját. Férje és ő már régóta szerettek volna gyereket és nem akarták feladni, hátha az orvos téved. Sajnos azonban a következő ultrahang-vizsgálatnál sem kaptak jó híreket, sőt, a doktor megpróbálta meggyőzni a házaspárt, hogy hozzák meg a végső döntést. A kismama azonban nem volt hajlandó lemondani gyermekéről. Maria azt mondta, meg sem fordult a fejében, hogy elvetesse magzatát.

“Akkor is úgy éreztem, hogyha betegen születik, akkor is szeretni fogjuk.”

A további vizsgálatok eredményei egyértelműen kimutatták, hogy az orvosok nem tévednek, így már biztosan állították, hogy a baba Edwards-szindrómában szenved. Ez a betegség a terhességek 95 százalékában vetéléshez vezet. A kismama viszont még így sem adta fel a harcot.

“Szerettem volna hinni, hogy történik egy csoda. Ezért imádkoztunk a férjemmel. Néztem a növekvő pocakomat és mindennap elmondtam a babámnak, hogy szeretem és ha elmegy, akkor is szeretni fogom. Anyám azt mondta, Mary talán egészséges lesz.”

A sors azonban közbeszólt és nem engedte, hogy a baba szenvedjen. A terhesség 25. hetében a magzat már nem mozgott és a magzatvíz is eltűnt. A vetélés idején a kicsi mindössze négyszáz grammot nyomott. Apró testét odaadták a szülőknek, akik egy kis koporsóba tették őt.

Az Edwards-szindróma (18-as triszómia) egy kromoszomális eredetű születési rendellenesség, ami vetéléshez vezet. A 18-as kromoszóma egyes darabjai vagy a teljes kromoszóma eggyel több példányban van jelen a magzati sejtekben. Ez a betegség az élettel összeegyeztethetetlen. Az Edwards-szindróma kialakulásának kockázatát növeli az anya magasabb életkora. Amennyiben a csecsemő világra jön, akkor ötven százalék az esély arra, hogy megérje az egyhetes kort. Azoknál a gyerekeknél, akik mégis elérik a serdülőkort, súlyos fejlődési és egészségügyi problémák figyelhetők meg. Ez a betegség a lányoknál háromszor gyakrabban fordul elő, mint a fiúknál.

Ezek is érdekelhetnek