2022 május 25 szerda
KezdőlapEmberek"Lusta anya vagyok" - Szabad kezet adott gyerekeinek akik, azt csinálnak, amit...

“Lusta anya vagyok” – Szabad kezet adott gyerekeinek akik, azt csinálnak, amit csak akarnak

-

A 41 éves Amanda Melrose egyáltalán nem foglalkozik a negatív kommentekkel, amiket kap, sőt beismeri, hogy igenis lusta anya és ezt nem szégyelli kimondani. A háztartásbeli háromgyerekes édesanya, Connecticutból származik és Youtube csatornáján foglalkozott a negatív megjegyzésekkel.

Elmagyarázta, miért döntött úgy, hogy gyermekeinek szabadkezet ad, ami azt jelenti, hagyja, hogy azt tegyenek, amit csak akarnak. Amanda, aki a “Twenty Tiny Toes” nevű blogjában elmondja, hogy úgy véli a lusta szülői tevékenység nem feltétlenül rossz dolog, mivel szabad gondolkodásra, önállóságra és családi harmóniára ösztönöz.

Először is elvárja, hat és fél éves kislányától, Peytontól, hogy segítsen a ház körül, mert ő lusta ahhoz, hogy mindent egyedül csináljon. “Bíztatom, ha rendetlenséget csinál, akkor pakoljon és takarítson el maga után.” – Ezzel lánya megtanulja, hogy a dolgokat saját magunk miatt csináljuk, nem mások miatt.

“Egy család vagyunk. Szerintem nemcsak az anyának kell az egész családról gondoskodni, hanem a gyerekeknek és a férjnek is ugyanúgy ki kell venni a részüket a házimunkából.”

“Elvárom, hogy segítsenek a házban és a ház körül is. Peyton már tudja, ha megette az ételét, akkor el kell mosogatni a tányért, ha piszkos a ruhája szennyesbe vagy épp a mosógépbe kell dobni. Segít nekem egyszerű ételek elkészítésében, ezáltal pedig ő is tanul. – folytatta.

Amanda, sem matricát, sem pénzt nem ad a gyerekének hála gyanánt, mert elpakolt maga után. A legtöbb háromgyermekes anyával ellentétben, Amandának nincs napi rutinja. A gyerekei akkor kelnek fel és fekszenek le, esznek-isznak, amikor csak akarnak.

“Ezzel elkerülhetem a folytonos fektetést, ébresztést, etetést…stb.”

Mikor ikrei az éjszaka közepén felébrednek, mert éhesek, akkor fogja megeteti őket, majd visszateszi őket a kiságyba és hagyja had nyomja el őket az álom. Nem bajlódik azzal, hogy visszaaltassa őket.

“Nem szeretnék éjjeli bagoly lenni, és ezzel a módszerrel többet alhatok. Volt olyan este, hogy mindhárom gyermek ott volt velem az ágyban. Az borzalmas volt.”

Nem foglalkozik olyan dolgokkal mint bilire szoktatás, vagy alvás idő betartása. Egyszerűen hagyja, hogy gyerekei úgy végezzék a dolgaikat, ahogy nekik tetszik. Amanda szerint így könnyebb.

A másik, amivel nem akar foglalkozni, azaz iskola stressz, amibe amúgy a legtöbb szülő beleesik. Pontosan emiatt döntött úgy, hogy nem küldi el 7 évesen kislányát iskolába, hanem otthon fognak tanulni. Családja persze oktatást és tanulás párti, de ez a fajta megközelítés gyermekközpontúbb, mintha bedugná őt egy iskolába.

Elmondása szerint múzeumokat fognak látogatni, és a hivatalos rendszer nélkül fognak tanulni.

Az iskola sokféle módon átveheti az irányítást az élet felett. Egyszerűen megfosztja a gyereket a kreativitásától, és tucatembert csinál belőle. Ebben az esetben is elmondható, hogy lusta ahhoz, hogy részt vegyen abban, amit az iskola megkövetel.

“Úgy érzem, hogy talán azért csinálom, mert lusta vagyok” – ismeri be.

“Nem tudnám azt csinálni, hogy mindennap felkelek, összekészítem a gyerekeket, készítek tízórait, vagy uzsonnát, felteszem őket az iskolabuszra, megírom velük a házi feladatot, ha hazajönnek és így tovább.”

Az emberek olyan dolgokat kommentáltak, hogy “bizonyos helyzetekben nemet kellett volna a gyerekeknek mondani, ahelyett, hogy csak áll és kamerázza őket.

“Nem veszek részt, nem avatkozom bele a dolgaikba. Ha vitatkoznak, hagyom, hogy saját maguk intézzék el. Ha az ikrek például egy játékért harcolnak, akkor sem avatkozom bele.”

Amanda mindent megtesz, hogy elkerülje a hisztiket és a dührohamokat. Ez azt jelenti, hogy konkrétan mindenre igent mond, amit gyerekei kitalálnak. Szerinte, ah igent mond, azzal mindenki életét megkönnyíti.

Azért is lusta anyának tartja magát, mert nem foglalja le gyerekeit, hanem hagyja, hogy ők találják fel magukat.

“Nem találok ki programokat a lányomnak, ha ő kitalál valamit és megkér, hogy vegyek benne részt, akkor persze odaülök. Viszont ha dolgom van például a ház körül, akkor elvárom, hogy feltalálja magát.”

Amanda szerint a gyerekek nagyon kreatívak, mikor nincs megkötve a kezük és azt tehetik, amit csak akarnak. Azt mondja a lányának az unalom nem büntetés, hanem egy lehetőség, hogy kitalálja mit akar csinálni.

Te mit gondolsz az édesanyáról?

Ezek is érdekelhetnek