2022 december 2 péntek
KezdőlapÉrdekességekMa veszi kezdetét az év leglátványosabb meteorhullása

Ma veszi kezdetét az év leglátványosabb meteorhullása

-

Minden évben a nyár utolsó hónapjában, vagyis augusztusban éri el maximumát a Perseidák meteorraj. Meteorhullás akkor jön létre, amikor “Földünk áthalad a 109P/Swift-Tuttle üstökös által hagyott törmeléksávon, a szemcsék pedig a légkörbe belépve megsemmisülnek”.

Idén, vagyis 2020-ban ez augusztus 11-12-én, azaz ma és holnap következik be. Mivel éppen ebben az időpontban a Hold az utolsó negyedben jár majd, az észlelés kissé nehézkes lesz, de ettől függetlenül sok meteort láthatunk majd.

A maximum során átlagosan száz fényjelenség figyelhető meg, de szemünknek mindenképpen alkalmazkodni kell a sötéthez, amihez körülbelül húsz percre van szükség. A meteorok megfigyelése alatt hanyagoljuk mobiltelefonunkat is, ugyanis fénye elvakít minket, így éppen azt nem fogjuk látni, amit szeretnénk.

A meteorok a Perseus csillagkép felől érkeznek majd, ugyanakkor az égbolton bárhol megfigyelhetők lesznek. Ugyan a csúcs után is láthatunk meteorhullást, a leglátványosabb azonban, augusztus 11-én és 12-én lesz.

A legismertebb meteorraj, a Perseidák ma, illetve holnap éri el csúcspontját. Már az esti óráktól láthatóvá válik a jelenség, de holnap a déli óráktól csúcsosodik ki. Ez pedig azt jelenti, hogy a legtöbb hullócsillagot augusztus 12-én este láthatjuk majd.

A szakemberek arra is felhívják a figyelmet, hogy a megfigyelést településektől távol végezzük. Már említettük, hogy a holdfény okozhat egy kis zavart, ugyanis 11-én 23:30 után kel, ekkor 47 százalékos lesz, 13-án viszont már csak 37 százalékkal világítja meg az égboltot. Ekkor is láthatunk még csillaghullást, de már korántsem lesz olyan intenzív, mint ma és holnap éjszaka.

Továbbá, a maximum idején sem lesz egyenletes a csillaghullás, vagyis percenként is változó intenzitással esnek majd a meteorok. A Perseidákra pedig különösen jellemző, hogy “csomókban” hullanak, azaz 3-4 meteor után egy újabb hasonló méretű és számú “csomó” érkezik.

Ezek is érdekelhetnek