Világunk.hu
2023 december 7 csütörtök
Világunk.hu
KezdőlapÉrdekességekMadártemetővé változtak Róma utcái a szilveszter "mulatságok" miatt

Madártemetővé változtak Róma utcái a szilveszter „mulatságok” miatt

-

Mintha csak egy horrorfilm jeleneteit látnánk, amikor madarak tetemei hullanak az égből. Félelmetes látványban volt részük az olaszországi Róma lakosainak még szilveszter éjjel, amikor több száz madár hevert a város utcái.

Százával pusztultak el a madarak szilveszter éjjel, Róma városának utcái madártemetővé váltak. Az emberek a hagyomány szerint tűzijátékkal köszöntik az újévet, ez pedig a 2020-as év elbúcsúztatásakor sem volt másként. Az ünneplő emberek azonban nem gondolnak arra, hogy a tűzijátékok az állatvilágra is veszélyesek.

00 2

Sokan nem tudják, hogy a hang és a fény nemcsak megijesztheti, hanem el is pusztíthatja az állatokat. Az állatvédők minden évben felhívják a figyelmünket a pirotechnikai eszközök használatát illetően, hiszen újév napjára minden alkalommal megugrik a kóbor állatok száma.

Sokakat idén a koronavírus-járvány és a hideg sem fékezett meg abban, hogy a hagyományokhoz híven üdvözöljék 2021-et. Sajnos nincs szilveszter tűzijáték nélkül, még ebben a helyzetben sem. Rómában ezúttal viszont az emberek ismét bebizonyították, mennyire önzőek – fogalmazott az olasz sajtó.

A tiltások ellenére az olaszok nagyon is hangosan üdvözölték az újévet és rekordszámú tűzijátékot használtak ehhez. A járókelőket szörnyű látvány fogadta éjfél után, ugyanis több száz madártetem hullott alá az égből. Az állatok halálát nagy valószínűséggel a tűzijátékok morajlása okozta, mivel a hang stresszhez vezet, amit a szárnyasok nem viselnek jól.

setki zmarlych ptakow 0 768x402 1

Virginia Raggi, Róma polgármestere 2021. január 6-ig megtiltotta minden pirotechnikai eszköz használatát. Az emberek azonban magasról tettek a tiltásra és az ötszáz euróig terjedő bírságra is. Az olaszok már a kora esti órákban elkezdték a rakéták és tűzijátékok fellövését.

Az emberek önzésének és felelőtlenségének eredménye pedig az lett, hogy madarak százai hullottak el. Az esetről több felvétel és fotó is készült.

Róma polgármestere elmondta, hogy a kijárási tilalom miatt kisebb a zaj a városban, főleg éjszaka, a madarak pedig ugyanúgy megijednek a tűzijátékok hangjától, mint más állatok. Ez okozta a tragikus éjszakát.