2022 július 6 szerda
KezdőlapEmberekMagyar Orvosi Kamara: A lélegeztetett betegek elhalálozása elérheti a 95%-ot is

Magyar Orvosi Kamara: A lélegeztetett betegek elhalálozása elérheti a 95%-ot is

-

Sajnálatos módon napról-napra egyre magasabb a koronavírusos megbetegedések száma. A legelszomorítóbb, hogy ezzel párhuzamosan nő a kórházban kezeltek, lélegeztetőgépen tartottak és elhunytak száma is. Az RTL Klub tegnap esti híradója szerint 1492-en vannak lélegeztetőgépen.

Szlávik János infektológus főorvos arról beszélt, hogy a Szent László kórházban egyre többen hunynak el azok közül, akiket lélegeztetőgépre tesznek.

“Ma már a halálozási arány a tavaszi 30%-ról az intenzív osztályon eléri a 40-45%-ot” – mondta Szlávik

A Magyar Orvosi Kamara egy Pintér Sándor belügyminiszternek címzett levélben drámaibb helyzetet írt le. A levél az RTL Klubhoz is eljutott, így tudták publikálni adásban.

“A gépi lélegeztetést, intubálást igénylő betegek halálozása rendkívül magas akár a 95%-ot is eléri egyes helyeken.” – állt a levélben.

A házi és szakorvosként is tevékenykedő Késmárky András, szerint a noninvazív (behatolás nélküli) oxigénkezelést jobban, míg az altatásban zajló lélegeztetést rosszabbul viselik a betegek.

“Azt látom, hogy aki invazív lélegeztetésre szorul sokkal kisebb az esélye, hogy a lélegeztetőgéptől lejön és a Covid fertőzés szövődményeit túl tudja élni.” – nyilatkozta.

A Magyar Orvosi Kamra korábban felhívta a döntéshozók figyelmét, hogy mérni kéne a kétféle lélegeztetési módszer eredményeit.

Szijjártó László, Magyar Orvosi Kamara Győr-Moson-Sopron megyei elnöke a következőképp nyilatkozott:

“Azt az információt kaptuk több helyről is, hogy sajnos az intenzív osztályokon jóval magasabb a halálozás, mint a nyugat-európai országokban közölt adatok és ezt nem mérték pontosan. Sajnos ilyen adatokat kaptunk, akiket hazánkban altatni kell, csövön keresztül lélegeztetni éppen azért mert ez egy intenzív ellátás, ahol 1 ápolóra maximum 3 beteg juthat, s így 1 ápolóra nem 3 jut, hanem 10-15 vagy 20 akkor ott akár 90% fölötti halálozás van. Ez azt jelenti, hogy 100 betegből legfeljebb 5, aki ezt a fajta kezelést túléli.”

A teljes riport itt nézhető meg:

Ezek is érdekelhetnek