2022 november 28 hétfő
KezdőlapEmberekMagyarország kihirdette a vészhelyzetet: Bezárnak a felsőoktatási intézmények kapui

Magyarország kihirdette a vészhelyzetet: Bezárnak a felsőoktatási intézmények kapui

-

Gulyás Gergely a magyar országgyűlési képviselő a mai napon megtartott sajtótájékoztatóban elmondta, hogy a hírhedt koronavírussal kapcsolatos legfontosabb kérdéseket sikerült megtárgyalni, sőt egyből közé is tenni. A kormány Magyarország teljes területére vészhelyzetet hirdetett. A további védekezésekkel kapcsolatban az elkövetkezendő néhány napon belül bővebb információk látnak napvilágot.

A hatóságok viszont a legszélesebb körű jogot megkapták ahhoz, hogy fenntartsák a védekezést az országhatárban és azon belül.

“A veszélyhelyzet keretében beutazási tilalmat rendelünk el Olaszországból, Dél-Koreából, Iránból és Kínából, senki nem léphet be ezekből az országokból, csak a magyar állampolgárok, de esetükben hatósági karantént fogunk elrendelni. Ez azt jelenti, hogy az ezekből az országokból hazatérő magyar állampolgárok a lakóhelyükről két hétig nem léphetnek ki” – hangsúlyozta Gulyás Gergely.

A fent említett országokból mind a buszos, mind a vonatos, és repülős közlekedést leállítják, és csak azokat az embereket engedik be az országba, akik magyar állampolgársággal rendelkeznek. Ezen kívül határellenőrzést fognak végezni a szlovén és az osztrák határon. Eme lépést maga a belügyminisztérium fogja végrehajtani ám arról még nincs információ, hogy mennyi időre van ehhez szükségük.

“A másik fontos intézkedés, hogy intézménylátogatási tilalmat vezetünk be, az egyetemi oktatás csak távoktatás formájában történhet. A 13 magyarországi betegből 9 külföldi, a külföldiek körében a fertőzés veszélye nagyobb, az egyetemeken nagyon sok a külföldi hallgató, az egyetemi épületek bezárnak, az oktatásra távoktatás formájában van lehetőség – folytatta az országgyűlési képviselő.

Azt is elmondta, hogy azok a beltéri rendezvények, ahol a résztvevők száma meghaladja a 100 főt, illetve azok a kültéren megszervezett események, ahol több mint 500 ember van nem lesznek megtartva a fertőzés megelőzése és elkerülése végett.

A szórakozóhelyek és egyéb létesítmények egyéni felelőssége, hogy ezt a szabályt mindenkivel betartassák, főleg, ha befogadó képességük meghaladja ezt a létszámot.

Az országgyűlési képviselő azt is elmondta, hogy a külföldi országokba tervezett és leszervezett osztálykirándulások is le lesznek mondva, sőt az országhatáron túli országokban lévő nyelvtanfolyamok is szünetelve lesznek.

Ezek a szükséges intézkedések addig maradnak érvényben, míg azokat vissza nem vonják a hivatalos szervek. A mostani álláspont szerint nem lehet meghatározni, hogy ez mennyi ideig fog tartani, az viszont biztos, hogy nem napokról és hetekről van szó, hanem hónapokról.

Azt is elmondták, hogy ennek a járványnak komoly gazdasági következményei lesznek, amit egész Európa meg fog érezni.

“A kormány azon lesz, hogy megpróbálja enyhíteni ezeket a károkat a gazdaságban viszont most az első és a legfontosabb, hogy az emberek egészségét őrizék meg és redukálják a fertőzöttek számát.”

Ezek az intézkedések viszont a bevásárlóközpontokra, szupermarketekre és egyéb üzletláncokra nem terjednek ki, ugyanis nagyon fontosnak tartják, hogy a mostani időkben az emberek gond nélkül be tudjanak vásárolni és meg tudják venni az élethez szükséges eszközöket, élelmiszereket…stb.

A miniszter megjegyezte, hogy a bölcsődék és óvodák vezetői eldönthetik, hogy be kívánják-e zárni az intézményeket, avagy sem, ugyanis a kormány nem rendelte el ezeknek a létesítményeknek a bezárását.

Ezek is érdekelhetnek