2022 május 23 hétfő
KezdőlapIdőjárás előrejelzésMagyarországra ért a Ciara viharciklon - Tombol a szél az egész országban

Magyarországra ért a Ciara viharciklon – Tombol a szél az egész országban

-

A délelőtti adatok már rendelkezésre állnak, melyek szerint Zalaegerszegen 96 km/h-val, Pécsen 90 km/h-val, Dunaújvárosban 80 km/h-val, Mezőberényben 51 km/h-val, fúj a szél.

Az OMSZ hétfő reggeli veszélyjelzésükben azt írta, hogy a szél tovább erősödik, emiatt délelőtt már országszerte lehet számítani erős vagy viharos széllökésekre is. Főként a Dunántúlon fordulhatnak elő viharos, óránként 70-90 kilométeres széllökések. A nap első felében ettől erősebb lökések csak a hegyekben valószínűek.

A Ciara viharciklon vasárnap délelőtt érte el Nyugat-Európát, és bár az előrejelzések alapján úgy tűnt, már aznap késő este megérkezik hazánkba, a széllökések csak hétfő reggelre értek ide. Az Időkép.hu folyamatosan frissülő széltérképén az is nyomon követhető, hogy éppen hol és milyen erősségű széllökések vannak. A térkép öt percenként frissül, a széllökések erőssége mellett pedig az is látható rajta, hogy milyen irányból fúj a tomboló szél.

A hidegfrontok érkezésekor ez alapján az is eldönthető, hogy bezárjuk-e éjszakára az ablakokat, redőnyöket vagy beálljunk-e autónkkal a garázsba, megelőzve, hogy a lezuhanó faágak rázuhanjanak.

Az Időkép.hu Sopronban 106 km/h-s széllökésről számolt be, a Kendig-csúcsról 101 km/h-s erősségű légmozgásról érkezett adat. A délelőtti adatok szerint Zalaegerszegen 96 km/h-s, Pécsen 90 km/h-s, Dunaújvárosban is 80 km/h-s, Mezőberényben 51 km/h-s sebességgel fújt a szél.

A Balaton környékén már 100 km/h-val, Komárom-Esztergom megyében 95 km/h-val tombol a Ciara, Somogy és Zala megyében pedig folyamatosan dolgoznak a tűzoltók.

Információk szerint A Ciara fákat döntött ki, épületek tetejét bontotta a Dunántúlon. Somogy megyében, Balatonlellén, a Varszói útra dőlt ki egy harmincöt méteres fa. A balatonboglári önkormányzati tűzoltók pedig motoros láncfűrésszel működtek közre a mentésben.

Kaposváron egy családi ház tetejének két elemét tépte fel a viharos erejű szél, itt is a tűzoltók szüntették meg a veszélyhelyzetet. Siófokon egy körülbelül nyolc méter magas diófa ága lehasadt és az útra zuhant, ezzel teljes útzárat képezve.

Nagyatádon egy ötven centiméter átmérőjű fa dőlt egy házra, megrongálva ezzel az épület tetőszerkezetét. Egy másik fa is veszélyesen megdőlt, mindkettőt szintén a tűzoltóság szakemberei távolították el.

Zalaegerszegen egy családi ház tetejébe kapott bele a szél, amiről a cserepek lehullottak és egy járművet is megrongáltak.

Keszthelyen pedig azért riasztották a tűzoltókat, mert a tomboló szél megbontotta a palát egy épület tetején.

Ezek is érdekelhetnek