2022 július 3 vasárnap
KezdőlapEmberekMájus végére elérhetjük az 5 millió beoltottat - ezek az enyhítések lépnek...

Május végére elérhetjük az 5 millió beoltottat – ezek az enyhítések lépnek életbe

-

Az ország oltás kampánya az utóbbi napokban hanyatlani látszik, aminek vélhetően az az oka, hogy nincs ami inspirálja az embereket az oltakozásra. Húsvétkor ugyebár arról szóltak a hírek, hogy ha elérjük a meghatározott számot, akkor kinyithatnak a teraszok, ezzel kitolódik a kijárási korlátozás kezdő időpontja és a többi.

Mivel az emberek már régóta szomjaztak egy ilyen enyhítésre ezért elhatározták, hogy beoltatják magukat. Ezzel hamarabb térhetnek vissza régi, normális életükhöz. Igen ám, de most, hogy nincs előttük cél így nem nagyon mozdulnak meg.

Mint ahogy minden csütörtökön úgy most is megtartották a kötelező kormányinfót, ahol Gulyás Gergely megosztotta milyen változásokra lehet számítani, ha sikerül elérni az 5 millió beoltottat.

Számításaik szerint Pünkösd után fogjuk elérni az ominózus 5 millió beoltottat, ezért a kormány a jövőheti ülésén a korlátozó intézkedések további enyhítéséről fog tárgyalni és döntéseket hozni.

A rendezvények közül az esküvők megrendezésével kapcsolatban merül fel a legtöbb kérdés. Gulyás szerint bárhogyan is alakulnak az oltások, május 28-a nulla órától a lakodalmak megtartására is van lehetőség.

Ezen kívül szót ejtett a vakcinákról is, ahol elég nagy előrelépés történt, ugyanis a WHO döntött a kínai Sinopharm vakcina elismeréséről. Ez visszaigazolja a korábbi magyar döntést miszerint minden védettséget adó biztonságos és ellenőrző oltóanyaggal lehet oltani Magyarországon. Ezt 5. vakcinaként vette nyilvántartásba, mely minden korosztály számára használható. Hazánkban hamarosan elérjük a 18 év felettiek 56%-nak a beoltását, ami a legjobb eredmények közé tartozik. Továbbra is mindenkit arra ösztönöznek, hogy regisztráljanak.

Hazánk két hónapot nyert az oltásokkal vagyis mi két hónappal hamarabb érjük el azt a védettségi szintet, amit más uniós tagállamok átlagosan csak két hónap múlva fognak. Ezzel remélik, hogy normális nyarunk lehet.

“A védettségi szabályok egy része, különösen a védettségi igazolvány használattal kapcsolatos korlátozások a jelenlegi tervek szerint augusztusig fennmaradnak, de igazolvánnyal majdnem minden szolgáltatás igénybe vehető lesz és május végére az új szabályok elfogadását követően a korlátozások nagy része megszűnik.” – mondta Gulyás.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvívő azt mondta, ha már a normális nyár szóba jött, akkor a meg kell jegyeznie a táboroztatást is. Mivel Gulyás Gergely azt mondta, várhatóan május végére érjük el az 5 millió beoltottat, így utána lehetőség nyílik a táborok megtartására is. A szervező intézkedéseket már korábban el lehet kezdeni, de a tábor megtartására csak és kizárólag június 1-től van lehetőség.

A kormányszóvívő szerint a nehézkes tanév után úgy gondolja mind a gyerekek, mind a pedagógusok és nevelők számára felüdülés lesz ez a program.

Ezek is érdekelhetnek