2022 augusztus 15 hétfő
KezdőlapHírekMár a mikuláscsomag után is adózni kell

Már a mikuláscsomag után is adózni kell

-

Minden évben sok cég szervez Mikulás ünnepséget dolgozói gyermekeinek. Van, hogy bevásárlóközpontban van ajándékosztás, de az is jellemző, hogy az önkormányzatok szerveznek hasonló ünnepséget és ajándékcsomagot osztanak a kicsiknek.

Ezekből azonban most már az állam is kéri a jussát.

A NAV tájékoztatójából kiderül, hogy mindez koránt sincs ingyen. A szülőknek ugyan nem kell közterhet fizetnie, de az ajándékcsomagot finanszírozó munkáltatóknak és önkormányzatoknak igen.

Az ajándékozással kapcsolatban felmerül az adókötelezettség is.

“A munkáltató által a dolgozók gyermekeinek, vagy egy önkormányzat által szervezett Mikulás ünnepségen átadott ajándékcsomagok csekély értékű ajándéknak, juttatásnak minősülnek, amik egyes meghatározott juttatás jogcímén válnak adókötelessé. Csekély értékű juttatást a munkáltató, kifizető évente egyszer adhat ugyanannak a magánszemélynek a minimálbér 10 százalékáig (2019-ben 14 900 forint). A juttatásról nyilvántartást kell vezetni.
Az üzletközpontokban a Mikulás által átadott ajándékok adóköteles üzletpolitikai juttatásnak tekinthetők, amik szintén egyes meghatározott juttatás jogcímén adókötelesek.”

Vannak meghatározott juttatások, amelyek után a közterheket nem a Mikulásnak, hanem a munkáltatónak és a további kifizetőknek kell bevallania és megfizetnie.

Az adó alapja a juttatás – mint például egy ajándékcsomag – értékének 1,18 szorosa, amit tizenöt százalék SZJA és 17,5 százalék szocho terhel.

Az ajándékcsomag értéke után összességében negyven százalékos a közteher mértéke, amelyet a juttatás hónapját követő hónap tizenkettedikéig kell megfizetnie és bevallani.

Ezek is érdekelhetnek