2022 május 16 hétfő
KezdőlapEgészségMár hazánkban is megkapta az engedélyt a CanSino, a második kínai vakcina

Már hazánkban is megkapta az engedélyt a CanSino, a második kínai vakcina

-

Hazánkban már egyre többen adatják be maguknak a koronavírus elleni oltást, mivel a kormány szerint csak ezzel lehet visszaszorítani a vírus terjedését, és csak ezzel lehet újra indítani a gazdaságot. A vakcinákkal kapcsolatban azonban már megoszlik a vélemény. Van, aki a Pfeizert részesíti előnyben, van aki pedig a keleti vakcinákat. A regisztráltak SMS-t kapnak az oltás pontos időpontjáról, s arról, hogy mely vakcinával fogják őket beoltani. Természetesen van lehetőség az adott oltás visszautasítására is, ám ilyenkor úgymond “visszakerülnek a sor végére”.

A Pfeizer, Moderna, AstraZeneca, Szputnyik és a Sinopharm mellett nemrég megjelent a Johnson & Johnson vakcinája, most pedig a második kínai is a CanSino. A szakemberek szerint mind a Johnson & Johnsonból és mind az új CanSinoból egyetlen adagra van szükség a védettséghez.

Sőt, utóbbit sürgősségi alkalmazásra is engedélyezték hazánkban. Korábban ezt a Sinopharm is megkapta, de most úgy tűnik a második kínai vakcinát is jónak minősítették.

A CanSinoBIO gyógyszergyártó cég úgy nyilatkozott, hogy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet vizsgálati eredményei alapján a CanSino vakcina engedélyt kap a felhasználásra.

A vakcinát a fent említett gyógyszergyártó cég és a pekingi Katonai Orvostudományi Akadémia fejlesztette ki, mely ugyanolyan vektor alapú oltóanyag, mint az AstraZeneca, Szputnyik V, vagy a Janssen vakcina.

Ez azt jelenti, hogy egy szaporodásra képtelen hordozóvírus kerül a szervezetbe, ami a SARS-CoV-2 tüskefehérjéje információját tartalmazza. Eme infó alapján képződnek a szervezetben olyan tüskefehérjék, amik védekezésre ösztönzik az immunrendszert. Pontosan ebből kifolyólag elegendő belőle egyetlen adag.

A legújabb vakcinát eddig Kínában, Pakisztánban és Mexikóban engedélyezték, de a listához csatlakozott most Magyarország is. Egyes források szerint a CanSino vakcinát már több tízezren megkapták, ám a hatékonyságról, és annak lehetséges mellékhatásairól csak kevés információ van.

Ti kaptatok már oltást, ha igen melyiket adták be?

Ezek is érdekelhetnek