2022 július 4 hétfő
KezdőlapHírekMár Magyarországon is azonosították a koronavírus dél-afrikai mutációját

Már Magyarországon is azonosították a koronavírus dél-afrikai mutációját

-

A koronavírus-járvány eredeti törzse csillapodni látszik, ám a baj korántsem lett kisebb. A brit variáns után a szakemberek azonosították a dél-afrikai és brazil mutációt is. Magyarországnak egy ideig sikerült elkerülnie ezeket, de korábban a brit, most pedig a dél-afrikai törzs is fertőz hazánkban.

“Sajnos a tegnapi napon egy dél-afrikai vírus-mutánst sikerült kimutatnunk. A Neumann Diagnosztikai laboratórium mutatta ki ezt a vírust és elküldte a Nemzeti Népegészségügyi Központba megerősítő vizsgálatra”– nyilatkozta az operatív törzs tegnapi tájékoztatóján Müller Cecília.

A tisztifőorvos azt is hozzátette: “Tudjuk jól, hogy a brazil és dél-afrikai mutánsok nehezebben kezelhetők, hiszen ellenállóbbak, az antitestjeink nehezebben tudnak megküzdeni vele. Előfordulhat, hogy korábban megbetegedett személy ezzel a vírusvariánssal újra tud fertőződni”. A szakemberek folyamatosan vizsgálják a variánst, de a járványügyi vizsgálat még jelenleg is zajlik, nincsenek konkrét eredmények.

A dél-afrikai variánssal megfertőződött személy egy Zambiában járt kollégájával találkozott, így valószínűleg ő volt a vírushordozó. Ez persze nem jelenti azt, hogy biztosan tőle kapta el a fertőzést, hiszen bárhol találkozhatott a mutációval megfertőződött személyekkel, akikről egyelőre még nem lehet tudni. Müller Cecília mindenkit óvatosságra int, mivel a szabályok szerint amúgy sem utazhatunk külföldre különösebb ok nélkül.

Február 25-ig 418 főnél azonosították a brit mutációt, 34 embernél pedig olyan variánsokat mutattak ki, amik “járványügyi szempontból nem eltérő viselkedésűek az ismert koronavírushoz képest”. Kilenc főnél a cseh mutáció is kimutatható volt.

“Érdemes visszaemlékezni a tavaszi, klasszikus szabályokra” – jegyezte meg a tisztifőorvos. Továbbá azt is elmondta, hogy csütörtökön 74.400 adag vakcina érkezik az AtraZenecától és 40.800 adag a Moderna oltóanyagából, a kínai vakcinából pedig ötszázezer adagot vár Magyarország.

Müller azt hozzátette, hogy azok, akik már regisztráltak a koronavírus elleni oltásra, azok húsvétig meg is kaphatják azt.

Ezek is érdekelhetnek