2022 május 22 vasárnap
KezdőlapHírekMár Németországban is fertőzhet a mutáns koronavírus

Már Németországban is fertőzhet a mutáns koronavírus

-

A koronavírus-járvány második hulláma az egész világon tombol. Sokan már arról beszélnek, hogy a harmadik hullám is elindult, ráadásul az Egyesült Királyságban már mutálódott a vírus. Az új koronavírustörzs sokkal gyorsabban fertőz, mint az eddigi. A briteknél megugrott a fertőzöttek száma, a hollandok és már más országok sem fogadják az Egyesült Királyságból érkező utasszállító repülőgépeket, vonatokat és a csomagok szállítását is felfüggesztették Írországból is.

Robert Koch, az országos közegészségügyi intézet (RKI) vezetője tegnap elmondta, hogy Németországban hetek óta erősödik a koronavírus-járvány második hulláma és a szakemberek valószínűsítik, hogy az Egyesült Királyságban felfedezett mutáns koronavírus már Németországba is betört.

Lothar Wieler arról is tájékoztatott, hogy Németország jelenleg a járvány legsúlyosabb szakaszában van és a vírus visszaszorítása csak a fertőzésveszéllyel járó érintkezések elkerülésével lehetséges. Ezért kérte a lakosságot, hogy mindenki csak a legszűkebb családi körben ünnepeljen karácsonykor.

“Nehéz hetek következnek, ne tegyük őket még nehezebbé” – szólította fel a németeket az RKI elnöke. Továbbá azt is hozzátette, hogy egyelőre a szigorítások nem hozták meg a várt eredményt, valamint a fertőzöttek és elhunytak száma folyamatosan emelkedik. Az egészségügyi ellátórendszer is elérte a kritikus szintet, a teher pedig egyre csak nő, ugyanis nemcsak az intenzív osztályok telítődnek meg hamarosan, hanem a kórházak egyéb osztályai is, vagyis kevés a szabad ágy. A kórházak átálltak a szükséghelyzeti üzemmódra és egyre több orvos, ápoló fertőződik meg a kórral, ez pedig hosszú távon szakember hiányt okoz majd.

Az RKI elnöke arról is beszélt, hogy az Egyesült Királyságban beazonosított mutáció már bejuthatott Németországba is. Pontos adatok erről ugyan még nincsenek, de a keddi számok aggodalomra adnak okot. Huszonnégy óra alatt 19528 új fertőzöttet azonosítottak, ami harmincöt százalékos növekedést jelent az egy héttel ezelőtti számokhoz képest. Akkor 14432 új beteget azonosítottak, ezzel pedig több, mint másfél millió ember szervezetében mutatták ki a koronavírust.

Egy nap alatt 731-en hunytak el a kór szövődményei miatt. A németországi halálos áldozatok száma ezzel 27006-ra emelkedett. Intenzív osztályon 5216 embert ápolnak, ebből 2726-an vannak lélegeztetőgépen. Németország kórházaiban összesen 4768 szabad ágy maradt a koronavírussal megfertőződött betegek számára.

Ezek is érdekelhetnek