2022 július 5 kedd
KezdőlapEmberekMeg kellett szülnie haldokló gyermekét - Egy szülésznő őszinte bejegyzése az esetről

Meg kellett szülnie haldokló gyermekét – Egy szülésznő őszinte bejegyzése az esetről

-

Egy szülésznő úgy határozott, hogy elmeséli egy betege történetét, ami nagyon megrázta őt. A kismamának meg kellett szülnie kisbabáját, akinek csekély esélye volt a túlélésre. A szülés nagyon traumatikus volt és nemcsak a leendő szülőket rázta meg, de a kórházi alkalmazottakat, köztük engem is.

A kép csak illusztráció

Alicja asszony hosszú évek óta szülésznőként dolgozott, ezért nem csoda ha pályafutása alatt bizony látott ezt azt. Viszont, amit azon a bizonyos napon tapasztalt, messze a legfájdalmasabb és legrosszabb élmény volt, amit átélt. A történtek után létrehozott egy Instagram fiókot, ahol elmesélte mi történt.

A kép csak illusztráció

“A kismama a terhessége 18. hetében tudta meg, hogy gyermekének olyan gyógyíthatatlan betegsége van, amivel röviddel a születése után el fog hunyni. Az abortusz törvény szigorítása miatt nem volt lehetősége megszakítani a várandósságot, így nem tehetett mást, mint kihordani és megszülni.

A kép csak illusztráció

Sajnálatos módon nem minden nőnek van lehetősége külföldre utazni és magánorvosokat fizetni, hogy elvégezzék a szüksége beavatkozást. Nekik erősnek és kitartónak kell lenniük még akkor is, ha tudják, hogy az a baba akit olyan nagy gondossággal őriznek csak rövid ideig fog élni. A kismama azt mondta, hogy képes lesz végig csinálni a terhességet. Kéthetente meglátogattam és megnéztem, hogy érzi magát. Kiderült, hogy a kismamának túl sok magzatvize van, amit az orvostudomány polihidramnionként emleget. Amniocentézist javasoltam neki, ami egy olyan eljárás, mely során egy tűt szúrnak a kismama hasába, hogy leszívják a magzatvizet. De nem vállalta be, mert félt.” – írta a szülésznő.

A kép csak illusztráció

Később kiderült, hogy a kismama nem abba a kórházba ment, ahol Alicja dolgozott.

“Helyhiány miatt megijedt ezért egy másik város kórházába ment, ahol voltak szabad ágyak.”

A kép csak illusztráció

Utólag kiderült, hogy a szülés nagyon traumatikus volt. Az újszülött feje nem olyan volt sem méretre sem formára, mint amilyennek kellett volna lennie. Ezen kívül a vajúdás is nagyon hosszú ideig tartott a gátmetszésről és a vérátömlesztésről nem is beszélve. A kismama gyermeke csupán 30 percig élt.

A kép csak illusztráció

Két hét múlva az édesanya elment az orvosához, hogy szedje ki a gátmetszés varratait. Abba a kórházba ment, amiben a szülésznő is dolgozott. Az orvos eltávolította a varratokat, holott azoknak nem is kellett volna benne lenniük. Alicja asszony teljesen ledöbbent mikor meglátta mivel varrták össze a nőt. Nemcsak a varrás minősége és kivitelezése volt borzalmas, de az is amivel összevarrták. A gátmetszés összevarrása során gyorsan felszívódó varratokat kellett volna használnia az orvosnak.

A szülésznő által megosztott bejegyzés alatt csak úgy záporoztak a kommentek. Többen is kifejezték nem tetszésüket és felháborodásukat az abortusztörvény miatt.

“A legtöbb nő nagyon fél ettől. Elképzelhetetlen mekkora trauma lehet és micsoda fenyegetés. Sajnos ez bármelyik nővel megtörténhet” – írta az egyik.

“Lengyelországban a születendő gyermekeket annyira védik, a nőket viszont már kevésbé. Mintha velük bármit meg lehetne tenni. Nagyon szomorú történet, köszönöm, hogy segített a kismamának.”

“Félek ebben az országban teherbe esni és szülni.”

“Szörnyű ebbe belegondolni. Ez egy egész életen át tartó teher és trauma.”

Ti mit gondoltok az abortusztörvényről?

(Az oldalt azóta sajnálatos módon inaktiválták)

Ezek is érdekelhetnek