2022 május 29 vasárnap
KezdőlapCelebMegható videofelvétel készült az Alzheimer-kóros balerináról - Visszatérnek az emlékei és táncolni...

Megható videofelvétel készült az Alzheimer-kóros balerináról – Visszatérnek az emlékei és táncolni kezd

-

Az Alzheimer-kór az időskori demencia leggyakoribb oka. A betegség a szellemi képességek romlásával jár és egy bizonyos idő után lehetetlenné teszi az önellátást is. Az egészséges agyszövet degenerálódik és elsorvad. Az Alzheimer-kóros betegeknél sajnos nem javítható az életminőség, éppen ezért egy ilyen személy ápolásához hatalmas türelem szükséges. Egy ilyen beteg egész napos felügyeletet igényel, emellett szükség van a család támogatására és szeretetére.

Marta C. González Alzheimer-kórban szenved. Az idős hölgynek már nincsenek emlékei és betegsége miatt kerekesszékbe kényszerült. Az egykori prímabalerináról még 2019-ben készült egy felvétel, ami olyan képsorokat tartalmaz, amelyektől mindenkinek elerednek a könnyei.

Marta annak idején New Yorkban lépett fel a nagyközönség előtt, de azóta elfelejtette emlékeit. Tánccal kapcsolatos élményei mindörökre elmúltak, mert a betegség kitörölte emlékezetét. Sajnos az idős hölgy már nincs köztünk, de ezt a videót mindenkinek látnia kell.

A súlyos beteg González emlékeit Csajkovszkij klasszikusa, a Hattyú tava hozza vissza. A zene hallatára elkezd táncolni, ritmusra mozgatja karjait. Szívszorító érzés látni, ahogy az egykori prímabalerina kora és betegsége ellenére is emlékszik a koreográfia minden egyes mozdulatára.

Az elkészült videóban látható néhány felvétel azok közül is, amikor még fiatalon táncolta el a darabot. Az Alzheimer-kórra nincs orvosság, nem gyógyítható, így az emberi elme megállíthatatlanul elkezd leépülni, a betegek mindent elfelejtenek. Éppen ezért könnyfakasztó látni, ahogy a zene segítségével egy kis időre újra régi önmaga lehet egy olyan ember, aki valószínűleg már azt sem tudja, ő kicsoda.

Ezek is érdekelhetnek