2022 július 6 szerda
KezdőlapÉrdekességekMekkora az ideális? Hogyan változott a kebelméret az évtizedek során.

Mekkora az ideális? Hogyan változott a kebelméret az évtizedek során.

-

Örök kérdés, hogy mekkora az ideális kebelméret. Ebben sem a nemek, de még a nők egymás között sem tudnak megegyezni. Akinek kisebb van, az nagyobbat szeretne, akinek meg túl nagy, az kisebbet. Szinte egyetlen nő sincs tökéletesen megelégedve vele ezért változtatni akar rajta. Érdekesség, hogy a tanulmányok szerint nem a férfiak azok, akik buzdítják a nőket egy esetleges műtétre. A nők maguk szeretnének ezen változtatni.

Ahogy a ruhadivat változott az évek alatt, úgy a “megfelelő méret” is. Az évtizedek elhaladása megváltoztatta a divatos méretet is.

Nézzük meg, hogyan!

A negyvenes évek
A nőknek is részt kellett venniük a háborúban ezért a fűzőket különálló melltartók váltották fel. Eleinte spirálból készültek, amelytől az egésznek egy kúp alakja lett. “Golyós” melltartónak hívták. Ezt 1943-ban egy iparmágnás és filmgyártó, Howard Hughes találta fel, hogy a “The Outlaw” című filmben Jane Russel keblei feltűnőbbek legyenek.

Mivel sok katona nem volt otthon ezért divatja lett a “pin up” lányos képeslapoknak és naptáraknak is, melyeken a nők fehérneműben látszódtak a morál fokozása érdekében. A kebleket ettől kezdve már vágykeltő eszközként használták, és a nők is próbáltak megfelelni az ideálnak.

Az ötvenes évek
A Playboy az “úriemberek” tömegpiaci magazinja lett, amely 1953-ban Marilyin Monroe pin-up stílusú képeit tartalmazta.

Ez egy teljesen új trendet indított meg. A nők sokkal öntudatosabban választották a melltartókat és megjelent a push-up is, amely ki van párnázva, hogy egy picit lehessen csalni. Ezt elrejtették egy garbóval, melyek összképét csak emelte a szoros öv és a ceruzaszoknya is. A stílus neve “sweater girl” volt.


Hatvanas évek
Az évtized előtt kezdtek el kísérletezni az orvosok azzal, hogy mindenfélét befecskendeztek a női keblekbe, hogy nagyobb legyen. Ezek között volt állati zsír, paraffin stb. Gondolhatjátok, hogy milyen eredményekkel járt. Katasztrófa. 1962-ben két texasi sebész csinálta az első szilikon implantátumot egy Timmie Jean Lindsey nevű hatgyermekes anyának. Sikerült csinálni neki “B” kosárból “C” kosarat. Mivel a műtét sikeresnek bizonyult, azonnal új trendet indított. Ezzel szemben Angliában egy gyerekesebb, fiúsabb sziluett volt a divat, melyet a ruhatervezők is támogattak.

Szűk felsők és trapézfarmer

Mia Farrow színésznő.

A hetvenes évek
Ekkoriban már egyre több nő szedett fogamzásgátlót. Egy 1974-es döntés után már gyakorlatilag hajadonok is szedhették. A hatás nemcsak a nők nemi életének irányítását tette lehetővé, hanem a keblek méretének növelését is. A szakértők szerint a pirulákban található ösztrogén nagy dózisai serkentették a keblekben lévő víz-csatornák terjeszkedését. Nagy-Britanniában az átlagos méret 75B-ről 75C-re emelkedett. A feministák ekkoriban nyilvánosan elégették a melltartókat, mert szerintük csak a férfiak nyomására van ez az egész mellméret mizéria.

Nyolcvanas évek
A jobb táplálkozás, választékosabb étrend miatt az átlagos női mellméret 75D-re emelkedett. Erre az évre volt jellemző Pamela Anderson pattogó labdái, aki úgy fejezte ki magát, hogy “ha van…akkor látszódjon is.” Hatalmas divatot teremtett vele és egyre többen kerestek fel sebészt. Akkoriban a bimbó alatti kis bemetszésen keresztül helyezték az implantátumokat, melyek könny alakú szilikon tasakok voltak. A gél kiszivárgásai miatti félelmek révén egy rugalmasabb, fiziológiás sóoldatra cserélték, azonban ezek sem tartották meg a formáikat. Kör alakúak voltak és magasabban ültek a mellkasban. Sokkal nyilvánvalóbb volt.

A kilencvenes évek
Kate Moss 19 éves korában, 1993-ban egy átlátszó ruhában jelent meg, amely a kisebb méretet és az elegancia új korszakát hirdette. Ők maradtak volna a kisfiús stílusnál, ellenben az USA-ban még töretlenül hódított a 80-as évek, Pamelás stílusa amely szépen lassan elérte az Egyesült Királyságot is.

Egy ilyen műtét 2.000.000 Forintnyi Fontba került, amit nem engedhetett meg akárki. A többieknek ott volt a “WonderBra”, ami egy push-up melltartó volt. Ezt Eva Herzigova modell plakátjaival reklámozták 1994-ben, melyek szó szerint megállították a forgalmat.

Ugyanebben az évben Liz Hurley jelent meg a vörös szőnyegen egy legendás Versace ruhában.

A mellnagyobbítás ekkoriban “státusszimbólum” volt. Ha volt rá pénz, akkor kellett. A kerek implantátumokat nagyon magasra rakták, hogy ne nyomódjon össze. Ennek hatására a vékony nőkön kifejezetten természetellenes hatást keltett. Nézzétek csak meg Victoria Beckham-nél.

2000-es évek
2006-ban a szakértők becslése szerint 20.000 mellnagyobbítást végeztek a sebészek, ami egyharmados növekedést jelentett csupán egy év alatt. Katie Price többször is kés alá feküdt, így 75B-ről 75H-ra nőtt.

2010-es évek
A briteknél a nők átlagos testsúlya közel 10 kilót emelkedett. Ennek oka az volt, hogy az orvosok szerint a kebleket elsősorban zsírszövet alkotja, ezért logikus, hogy ha megnő a testsúlyunk, akkor a kebelméret is. Ekkor kezdett csökkenni a műtétek iránti érdeklődés. 2017-ben 20%-ot esett a mellnagyobbítások száma. Sokan visszavágytak a korábbi, természetes méretre. Egyszerűen már nem volt “menő” dolog, felturbózni a kebleket.

Kim Kardashian stílust teremtett a természetes, gömbölyűbb alakjával.

A jelen
Az Ultimo közvéleménykutatása szerint Holly Willoughby-t választották a legirigylésreméltóbb keblű nőnek.

Mára elmúlt a “nagyobb jobb” stílus. Akik korábban megcsináltatták, azok rendre kivetetik. Manapság úgy vélik, hogy egy vékony combhoz és hashoz természetellenes hatást kelt, ha valaki implantátumokat helyeztet be. Manapság a “természetesség” a menő.

Mit gondoltok? Írjátok meg a véleményeteket kommentben!

Ezek is érdekelhetnek