2022 szeptember 28 szerda
KezdőlapEmberekMely dolgokat kell megvásárolni egy gyermek születése előtt? Egy tapasztalt gyermekorvos elárulta

Mely dolgokat kell megvásárolni egy gyermek születése előtt? Egy tapasztalt gyermekorvos elárulta

-

Katasonov Födor, gyermekorvos népszerű csatornája a gyerekek egészségéről ad hasznos tippeket a szülőknek, valamint megosztja orvosként szerzett tapasztalatait, hiszen neki is van két gyermeke. Nemrégiben Katasonov kiadta első könyvét is Gyermekgyógyászat: Szorongásmentes megközelítés a gyermekek számára címmel. Az egyik fejezetben arról ír, hogy miért nem kell vásárolni játékokat, fürdőkádat vagy akár kiságyat még a baba megszületése előtt.

Lássuk, mire nem érdemes pénzt költeni, mielőtt megszületik a baba.

  1. A gyerekágy

Ne vásároljunk kiságyat, amíg nem tudjuk, hogy melyik alvás kényelmesebb a babával a szülő számára. A gyerekszobát elő lehet készíteni erre a célra, de a vásárlást érdemes elhalasztani, amíg nem vagyunk biztosak abban, hogy a baba és az anya külön aludhat. Általában a csecsemők jól alszanak, de később az alvásuk alatt nagyobb figyelmet kell fordítani rájuk. Az orvos véleménye szerint az éjszakai etetések miatt sokkal kényelmesebb megoldás az ágy mellett elhelyezett nagy kosár. Ez a kosár a kiságynál sokkal kisebb helyet foglal, valamint ha a baba elkezd mozogni, sokkal biztonságosabb a padló, mint az ágy.

2. Öltöztető asztal

Ehelyett az asztal helyett Katasonov a vízálló matracot ajánlja, amely könnyedén az ágyra helyezhető. Az ágy mivel elég széles, nehéz róla leesni. Az ágyról való leesés nem jár sérüléssel, mivel elég alacsonyan van ahhoz, hogy ne történjen nagy baj. A mellette lévő asztalon vagy éjjeli szekrényen pedig elfér minden, ami egy pelenka cseréjéhez kell.

3. Kád

Teljesen felesleges azért külön kádat venni, hogy megfürdessük a babát, hisz a mi kádunkban is ugyanúgy megoldható a dolog, mivel így is, úgy is fogni kell őt fürdetés közben.

4. Babakocsi bölcsővel

A babakocsi kiválasztásánál fontos szempont annak súlya. Az sosem jó, ha a babakocsi nagyon nehéz. A doktor szerint felesleges a baba születése előtt megvenni a babakocsit, hisz általában mindenki bébihordozót használ. Ezek nem nehezek, kis helyen elférnek és megfelelően lehet utaztatni benne a kicsit. Ne vásároljunk újat, vegyünk használtat, hisz később úgyis el fogjuk majd adni.

5. Ruházat

Nem érdemes túl sok ruhát vásárolni, amik persze nagyon aranyosak, de a gyerekek havonta több centit is nőhetnek, ezért mire rájuk tudnánk adni az összes ruhát, amit vásároltunk, nagy a valószínűsége, hogy nagy részét ki is fogják nőni. Magyarországon, ugyanúgy, mint más európai országban is, centiméterre és kilogrammra is vásárolhatunk gyermek ruhákat, így teljesen felesleges előre megvenni azokat. Elég akkor, amikor pontosan tudjuk, hogy mekkora a baba.

6. Sterilizátorok

Nincs szükség hasonló sterilizálókra, hisz a házban úgy sincsenek olyan baktériumok, amelyek árthatnak a babának. Bőven elég, ha a cumit és a palackokat forró vízbe áztatjuk, majd csapvízzel leöblítjük. Emellett a csecsemőkön maradt baktériumok stimulálják az immunrendszert is.

7. Mérleg

Egy egészséges gyermeknek csak akkor kell megmérni a súlyát, ha orvoshoz visszük. Ha otthon folyamatosan méregetjük a pici súlyát, biztosan idegesítjük magunkat vele, hisz nem fogjuk tudni, hogy most épp miért nő vagy csökken a gyermek súlya. Amíg kicsi a gyermek úgyis többször kell az orvoshoz vinni különböző oltásokra, az orvos pedig figyeli a súlyát, nem kell a szülőknek külön ezen aggódni.

8. Babafigyelő

Ez egy hatalmas két szintes házban hasznos lehet, de általában egy anya soha sincs túl messze gyermekétől. Emellett manapság már a táblagépeket és az okos telefonokat is alkalmazhatjuk, ha mindenképpen meg szeretnénk figyelni gyermekünket.

9. A kiságy feletti színes, esetleg zenélő, lógó játékok

Egy baba ugyan figyeli a világot, de nem kötik le az ehhez hasonló dolgok. Vásárolni pedig teljesen felesleges, hisz otthon is elkészíthetjük, míg ő alszik.

10. Játékok

Ugyanez vonatkozik a játékokra is, mint az előző pontban leírtak. Sokkal később kezdik majd érdekelni a babát a játékok. A sok játék nem segíti őket a fejlődésben. Ha pedig majd nő annyit, hogy elkezdjen játszani, lehet, hogy abszolút nem fogja érdekelni a babát a régen vásárolt játék, tehát ez is felesleges pénzkidobássá válik majd.

11. Fésű vagy hajkefe

A babának nem is biztos, hogy sok a haja, az viszont az, hogy teljesen felesleges fésülgetni azt. Felsérthetjük vele a fejbőrét is, valamint bőrgyulladást is okozhat.

12. Játszó sarok

Ezek csak a szülők feladatait könnyítik meg a jövőben, hisz ezzel biztonságban tudhatják gyermeküket. A kicsinek azonban ez egyfajta börtön, általában nem szeretnek benne lenni, és nem kényelmes számukra.

Ezek is érdekelhetnek