2022 május 24 kedd
KezdőlapÉrdekességekMenő elektromos motorként kelt újra életre a legendás Simson Schwalbe

Menő elektromos motorként kelt újra életre a legendás Simson Schwalbe

-

Németországban, Berlint már bekebelezte a régi NDK kismotor által ihletett vadonatúj elektromos robogó.

A Simson Schwalbe a szocialista blokk egyik legnépszerűbb kismotorja volt. A kétkerekű járműből 1964 és 1986 között több mint 1 millió példány készítettek.

Az ötven köbcentiméteres motorral manapság már nagyon ritkán lehet találkozni Magyarország útjain. Németország fővárosában azonban újra használatba vették a Schwalbékat (vagyis Fecskéket). A motor azonban már nem hasonlít a régi modellre.

Az újonnan forgalomba került motorokból viszont hiányzik a kétütemű benzinmotor, amelyet egy 4 kW teljesítményű 48 V-os Bosch motorral helyettesítettek.

A 2,4 kWh kapacitású akkumulátorral 63 kilométert tehetünk meg, két ilyen telep használatával pedig megduplázható ez a távolság. Normál töltővel 4,5 óra egy teljes töltés, ami gyorstöltővel csupán egy óra.

A robogó 120 kilogramm tömegű és 5 000 eurós (1,65 millió forint) alapárú maximum 45 km/h tempóra képes, de a 8 kW teljesítményű változat végsebessége 90 km/h.

A Schwalbe elöl-hátul tárcsafékes, illetve rekuperációra is képes motor opcionálisan blokkolásgátlóval is rendelhető, világítása teljesen LED-alapú.

Ezek is érdekelhetnek