2022 december 2 péntek
KezdőlapÉrdekességekMi a különbség a kitörés, a járvány és a világjárvány között? -...

Mi a különbség a kitörés, a járvány és a világjárvány között? – Íme a részletek

-

A koronavírus-járvány hazánkban immáron két hónapja keseríti meg mindennapjainkat. A Covid-19-ről szóló hírek és találgatások elkerülhetetlenek, mind a rádió, tévé és újság nap, mint nap foglalkozik a témával és a betegség terjedésével.

Életünk hatalmas fordulatot vett a járvány kitörése óta. A határokat lezárták, óvodák, iskolák, munkahelyek zártak be, a kereskedelemben dolgozók és az áruellátók, sofőrök pedig éjt nappallá téve azon dolgoznak, hogy ebben a nehéz időszakban se szenvedjünk hiányt semmiben.

A WHO, vagyis az Egészségügyi Világszervezet március elején jelentette be, hogy a koronavírus már világméretű járványügyi szakaszban van.

Azt azonban, csak kevesen tudjuk, hogy mi a különbség a kitörés, a járvány és világjárvány között. Ezek mind tudományos és politikai konnotációkkal rendelkező szavak, amik sokféle tényezőhöz kapcsolódnak.

Definíciók – Hogyan mérik ezeket a kifejezéseket?

“A járvány, vagyis epidémia valamilyen fertőző betegség viszonylag rövid időn belüli nagyobb számosságú, tömeges előfordulását jelenti.
A járványos betegség egy meghatározott, korlátozott területen történő rendszeres és tömeges előfordulását endémiának, míg a több országot vagy a világ nagy részét érintő megjelenését pedig pandémiának nevezik.”

Ezeket a kifejezéseket különféle tényezők sorozatával mérik, mint a betegség előfordulása, előfordulási gyakorisága és az ismert vagy épp ismeretlen terjedési útvonalak.

Cikkünkből megtudhatod, mit jelentenek ezek a szavak pontosan.

Mi az a kitörés?

A kitörés a betegség kitörését jelenti, a járvány általában a betegség földrajzilag elterjedt terjedésére utal. Ebből következik, hogy a koronavírussal kapcsolatban, a Kínát érintő kezdeti eseteket kitörésnek, nem pedig járványnak kellet volna minősíteni. A koronavírus azért ijesztette meg az emberiséget, mert ismeretlen számunkra.

Mi az a járvány?

A járvány betegség vagy vírus, amiben a fertőzöttek száma növekszik, majd nemzetközileg is elterjed. Kínában az esetek száma exponenciálisan növekedett, így már látható volt, hogy járvány alakul ki.

Mi az a világjárvány?

A világjárvány a vírus globális jelenlétét jelenti. Elterjed, útvonala pedig ellenőrizhetetlen. Amikor a WHO bejelentette, hogy a Covid-19 terjedése a pandémiás szakaszban van, már a viág 125 országában felütötte a fejét. Ez azt jelenti, hogy a koronavírus terjedése elérte a globális arányt.

Összefoglalva

Nem szabad elfelejtenünk, hogy ezek a kifejezések lényegében tudományosak, a pandémiás kifejezés használata pedig azt jelzi, hogy a koronavírus globális fenyegetést jelent, így minden ország kormányának meg kell tennie a megfelelő intézkedéseket, amivel visszaszorítható a járvány terjedése.

Ezért rendkívül fontos, hogy kövessük az utasításokat, betartsuk a szabályokat és szigorításokat, mert mind-mind az emberiség, vagyis a mi érdekeinket szolgálják.

Ezek is érdekelhetnek