2022 november 26 szombat
KezdőlapTippek & TrükkökMi okozza az éjszakai szorongást és mit tehetsz ellene? - Íme a...

Mi okozza az éjszakai szorongást és mit tehetsz ellene? – Íme a részletek

-

Biztosan veled is előfordult már, hogy nagyon fáradtnak érezted magad, mégsem tudtál aludni egy percet sem, mert csak kattogott az agyad. Mindennek megvan az oka, ahogy ennek is.

Sokat és keményen dolgozunk mindennap azért, hogy biztosítsuk megélhetésünket. Így nagy szükségünk van arra, hogy legalább éjszaka pihenjünk. Ráadásul úgy, hogy az valóban pihentető legyen. Az esti visszavonulás és éjszakai alvás lehetővé teszi, hogy egy kicsit kiszakadjunk a mindennapokból, de természetesen csak akkor, ha nem forgolódással és álmatlansággal töltjük az egész éjjelt.

A sötét és az álmok viszont, néha olyan ösvényekre vezetnek minket, amiket talán nem is ismerünk. Egyes rossz álmok és gondolatok megalapozottak, míg mások már kevésbé. Ettől függetlenül mindkettő gondot okoz nekünk, hiszen agyunk nem tud kikapcsolni, ennek következtében pedig, esélyünk sincs a nyugodt alvásra.

Cikkünkben megosztunk veled néhány tanácsot, ami segít megérteni az éjszakai szorongást és annak okait. A következő információk lehetővé teszik, hogy szembenézzünk a szorongással és le is győzzük azt.

Éjszakai szorongás

Már a nem megfelelő feltételek is gondot okozhatnak. Egy kényelmetlen ágy, túl meleg szoba és még sorolhatnánk. Ha ezek a feltételek megvannak, de a probléma még mindig fennáll, akkor meg kell tennünk a következő lépéseket. Ellenkező esetben minden egyes nap rendkívül nehéz lesz, mivel nem vagyunk képesek kipihenni magunkat. Erre pedig végül az egészségünk is rámehet.

Mi okozza az éjszakai szorongás kialakulását?

Ahogy lemegy a nap, aggodalmaink előtörnek. Időnként mások társasága eloszlathatja a félelmeket, kételyeket, ami pihentetően hat elménkre. Amikor viszont, csendben vagyunk és alszunk, gondjaink, problémáink visszatérhetnek.

Éjjel a valódi gondjaink keverednek a félelmekkel, ez létrehozza az éjszakai szorongást, ettől pedig az alvás teljesen lehetetlenné válik.

Íme néhány tipp, ami segít elkerülni az éjszakai szorongást, valamint lehetővé teszi, hogy könnyebben megbirkózzunk vele.

Az éjszakai szorongás során egyszerre több félelem vagy aggodalom szakad a nyakunkba. Azonban, mivel nem mindegyik valódi, meg sem érdemli a figyelmünket. Valójában csak azokra kell koncentrálnunk, amiket tényleg meg is akarunk oldani.

Vegyük például a munkát. Ha elkövettünk valamilyen hibát, legyen az kicsi vagy nagy, szorongásunk sokkal nagyobbá teszi azt. Nemcsak a hibán kezdünk el agyalni, hanem azon is, hogy elveszíthetjük az állásunkat, nem tudjuk kifizetni a számláinkat vagy a lakbért, akkor pedig kilakoltatnak és így tovább. Egy kis probléma is hatalmasakat tud szülni. Ilyenkor pedig, annyi kérdés merül fel bennünk, hogy a szorongás még nagyobb méreteket ölt.

Gondolj csak egy problémára és arra, hogyan tudod azt másnap megoldani.

Foglald el magad a nap minden órájában!

Ha sok fizikai és mentális mozgást igényelsz a mindennapokban, akkor ezt ki is kell használnod. Az éjszakai szorongás elkerülésének egyik legkiválóbb módja, hogy kihasználod a nap minden percét, így ugyanis mind szellemileg, mind fizikailag elfáradsz, ez pedig nyugodt alvást eredményez. Keress egy új hobbit, sportolj, a lényeg, hogy vezesd le a felesleges energiáidat.

Alakíts ki egy esti rutint!

Az unalom nem túl jó dolog, bár néha hasznos is lehet. Szeretünk szórakozni és pihenni is, sőt, az ember sokszor a szokásainak rabja. Viszont, ha kialakítasz egy esti rutint, amiben az étkezés meghatározott időpontban van, mindennap ugyanakkor mosogatod el az edényeket, iszod meg a teád lefekvés előtt vagy mindig ugyanabban az időpontban kapcsolod ki a tévét, netet és így tovább, akkor nagyon jól fogsz aludni.

Táplálkozz egészségesen!

Az, hogy mit fogyasztasz vacsorára, rendkívül fontos. A magas zsírtartalmú ételek lefekvés előtti elfogyasztása rontja az alvás minőségét. A nap utolsó étkezése mindig legyen könnyű, zöldségekben gazdag és könnyen emészthet, egészséges étel.

Kerüld az energiaitalokat!

Ez egy másik létfontosságú pont. Ha elalvás előtt alkoholt vagy más koffein tartalmú italt fogyasztasz, akkor biztosan nem alszol jól. A vacsora mellé vagy után válaszd inkább az ásványvizet, esetleg egy pohár meleg tejet.

Ügyelj az ágyad környezetére!

A szoba, amiben alszol szintén hozzájárul a megfelelő pihenéshez. Jobban alszol egy tiszta, kényelmes hálószobában, ahol rendszeresen szellőztetsz, takarítasz. Az ideális helyiségnek rendelkeznie kell ezekkel a tulajdonságokkal, de ne feledkezz meg a megfelelő hőmérsékletről sem. Túl meleg vagy túl hideg szobában az alvás lehetetlené válik.

Ha van rá lehetőséged, a hálószobád csakis alvásra használd!

Az ágyunk rendkívül csábító lehet, mi pedig gyakran engedünk is a kísértésnek. Ha nemcsak alváshoz, hanem egyéb tevékenységekhez is használjuk a hálószobát, mint például munka, étkezés, tévézés, internetezés, akkor testünk nem érzékeli a rutin változását. Fogalma sem lesz róla, hogy itt az ideje az alvásnak.

Végezz légző gyakorlatokat!

Az esti rutinba érdemes beépíteni a légző gyakorlatokat is. A testnek és az elmének is szüksége van erre. Kezdetben nehéz hozzászokni, de rövid időn belül érezni fogjuk ennek pozitív hatásait.

Kérj segítséget egy pszichológustól!

Ha az éjszakai szorongás nemcsak alkalmanként jelentkezik, hanem állandósul, akkor érdemes szakemberhez fordulni a problémával. Hiszen a nyugodt alvás elengedhetetlen az egészség és a jólét szempontjából. Egy pszichológus meghatározza a probléma forrását és képes segítséget nyújtani, megfelelő módon kezelni, ezzel pedig, megszüntetni azt.

Ezek is érdekelhetnek