2022 május 29 vasárnap
KezdőlapÉrdekességekMi történne, ha hirtelen megállna a Föld forgása?

Mi történne, ha hirtelen megállna a Föld forgása?

-

Azt már tudjuk, hogy igyekeznünk kell megvédeni Földünket, de mi történik, ha egy rajtunk kívülálló dolog befolyásolja életünket. A rajzfilmekben sokszor láthattunk már, amikor a Föld hirtelen megáll. A való életben ez valószínűleg sosem fog előfordulni, de eljátszottunk a gondolattal, hogy vajon mi történne ebben az esetben.

A NASA geológusai kétféle verziót is számításba vettek. Az egyik, bolygónk hirtelen megállása, a másik pedig a forgás folyamatos lassulását követő megállás.

Vajon mit történne ha a Föld megállna?

Azt, hogy bolygónk folyamatos mozgásban van, tehát forog, mi egyáltalán nem érzékeljük. Ahogyan például azt sem, amikor egy autóban haladunk az autópályán egyenletes tempóban. Földünk azonban nem kis sebességgel forog. A tengelye körüli forgási sebessége az Egyenlítőnél 1674,396 km/h.

Abban az esetben, ha bolygónk hirtelen megállna, minden létező tárgy, az emberek, házak, sőt a hegyeket és az óceánokat vizeit is beleértve a forgási iránnyal megegyezően, kelet felé, tartva a Föld forgási sebességét, egyszerűen elszállna.

A Földön kívülre, vagyis a a világűrbe semmi sem tudna kijutni, mivel ahhoz 40 ezer km/h-s sebességgel kellene száguldani mindennek, hogy ez bekövetkezhessen. Viszont rengeteg olyan dolog van, ami hatalmas kárt tehet. Az óceánok és tengerek medrükből “kiloccsanva”, hatalmas pusztítást végeznének. Egy cunami is romboló hatással van a szárazföldre, de gondoljunk csak bele, ha az összes vízmennyiség egyszerre önti el Földünket. A hegyekről nem is beszélve, amelyek teljes terjedelmükben szakadnának ki a földből.

Tehát, ha a Föld hirtelen lefékezne, az felérne egy apokalipszissel. A forgási sebesség az Egyenlítőtől távolodva viszont folyamatosan csökken, így a sarkokon a fékezés okozta lökésből szinte semmit nem lehetne észrevenni.

Ez azonban még mindig nem minden. A hatalmas pusztításon kívül a jövőben a Föld egyik felén 365 napon keresztül a sötétség uralkodna, a másik felén pedig ugyanennyi ideig világos lenne, majd fordítva.

Ez azért alakulna így, mivel ha a Föld állna, a Nap 24 óra alatt kerülne ugyanabba a pozícióba. Ez azt jelenti, hogy körülbelül egy éves keringés után változhatna a sötét a világos oldalon és fordítva. Emellett búcsút vehetnénk a tavasznak és az ősznek is, ugyanis már csak két évszakunk maradna. Lenne egy világos és forró, valamint egy hideg és sötét időszak.

A hat hónapos világosság és sötétség alapjaiban is megváltoztatná a földi életet. Nemcsak a mezőgazdasági és gazdasági berendezéseket, hanem mindent. Persze, csak akkor, ha egyáltalán maradna élet a Földön a megállás után, ilyen pusztítás mellett.

Ezek is érdekelhetnek