2022 december 2 péntek
KezdőlapNagyvilágMi történne velünk, ha a Földön helyet cserélne a víz és a...

Mi történne velünk, ha a Földön helyet cserélne a víz és a szárazföld?

-

Mindenki tudja, hogy a Föld 71%-át borítja víz a maradék 29%-ot pedig szárazföld. Viszont szerintetek mi történne abban az esetben, ha a víz és a szárazföld helyet cserélnének egymással? Bizony több kutatót is foglalkoztatott már ez a dolog, ezért utánajártak a lehetséges változásoknak, amikkel, mind az emberiség, mind az állat és növényvilág szembesülne. Hogy néhányat említsek, például a Föld hőmérséklete drasztikus módon megemelkedne és a húsevő állatok populációja nagy mértékben megnőne. Ezen kívül persze több negatív tényezővel is szembesülnénk, amiket most be is mutatunk nektek. Szerintetek mi emberek túlélnénk egy ilyen változást?

1, A Föld hőmérséklete drasztikusan megemelkedne.

A Földön lévő víz képes elnyelni a hőt anélkül, hogy jelentős változást érzékelnénk. Az óceánokból és folyókból elpárolgott víz elősegíti a Föld hőmérsékletének szabályozását. Ha a víz és a szárazföld helyet cserélnének, akkor a Föld hőmérséklete nagyon gyorsan emelkedni kezd, így a szárazföldi területek még kiszáradtabbak lesznek.

2, Csökkenne az oxigén mennyisége a légkörben.

A tengeri növények szolgáltatják a légkör oxigénjének mintegy 70%-át. A nagy vízmennyiség nélkül ezek a növények elpusztulnának, ami kevesebb oxigént és több szén-dioxidot eredményezne. Mivel a szén-dioxid üvegházhatású gáz ez még drasztikusabb globális felmelegedést eredményezne.

3, Megváltozna a Föld faunája – (állati élet összessége egy adott területen)

Ha a szárazföld és a víz helyet cserélne az nagy hatással lenne a Föld életformáira. A hőmérséklet drasztikusan emelkedne, az atmoszférában levő oxigén mennyisége csökkenne és a szén-dioxid mennyisége pedig növekedne. Ezek nagyon megnehezítenék a bolygón való életet, ugyanis ahhoz, hogy az állatok és a növények sikeresen fejlődhessenek, módosítaniuk kell saját magukat. A kevesebb növény miatt viszont az állatok kihalási sebesség felgyorsulna. Az időjárási körülmények a hidegvérű állatokat tenné ellenállóbbá nem pedig a melegvérűt.

4, Könnyebbé válna a szállítás.

Ha több lenne a szárazföld, mint a víz, akkor a szállítás sokkal könnyebb lenne, viszont negatívan érintené azokat az országokat, melyek kimondottan a tenger gyümölcseinek exportjától függnek.

5, Az emberi civilizáció és a gazdaság megváltozna.

Mivel a víz az élet forrása, így rengetegen megpróbálnák irányítás alá vonni azt, ami gyakorlatilag világháborúhoz vezetne. Ez érintené azokat a gazdaságokat, melyek a tengeri életre támaszkodnak a túlélés szempontjából. A legdurvább, hogy azoknak a gazdaságoknak is az egyetlen túlélési forrása lesz, akik korábban egyáltalán nem függtek ettől az ágazattól.

6, Nem a Mount Everest lenne a legmagasabb hegy.

Mindenki tudja, hogy a Mount Everest a legmagasabb hegy a világon 8848 méteres magasságával, ha a tengerszint feletti méreteket vesszük alapul. A Hawaiin található Mauna Kea tengerszint feletti magassága pedig csak 4205 méter. Ám van egy érdekes csavar a történetben.

Kevesen tudják, hogy a Mauna Kea a tengerszint alól mérve 10.203 méter magas, ami voltaképpen lekörözi a Mount Everestet. Így, ha a víz és a szárazföld helyet cserélnének, akkor a Mount Everest víz alá kerülne és a legmagasabb tengerszint felett mért hegy titulusát a Mauna Kea kapná meg.

Te mit gondolsz erről?

Ezek is érdekelhetnek