2022 július 3 vasárnap
KezdőlapCelebMichael J. Fox a Parkinson-kór elleni harcáról beszélt: "A rövid távú memóriám...

Michael J. Fox a Parkinson-kór elleni harcáról beszélt: “A rövid távú memóriám sínyli meg ezt legjobban.”

-

Michael J. Fox, a “Vissza a jövőbe” sztárja őszintén beszélt egészségi állapotáról. Az orvosok több, mint 30 évvel ezelőtt Parkinson-kórt diagnosztizáltak nála, melynek komoly hatásai voltak életére.

1998-ban osztotta meg a világgal, hogy beteg, majd rá két évre bejelentette, hogy félig-meddig visszavonul a színészkedéstől. Ennek oka az volt, hogy egészségi állapota ennek révén rohamosan romlott. A fiatal Michaelnek sok időbe telt, míg feldolgozta és elfogadta, hogy valóban beteg. Sokáig küzdött depresszióval, de egy nap úgy döntött, hogy a legjobbat hozza ki életéből. Kénytelen volt szembenézni a betegségével.

A színész, aki több díjat is szerzett pályafutása alatt azt nyilatkozta az egyik magazinnak: “A rövid távú memóriám sínyli meg ezt legjobban.” Hozzátette, hogy korábban kiemelkedően jó elmével rendelkezett. Könnyedén megjegyezte a legbonyolultabb szövegeket is. “Voltak olyan extrém helyzeteim, amikor az utolsó néhány munkám valójában szóigényes rész volt.”

A “Teen Wolf – Farkasbőrben” és a “Kerge város” sztárja 32 éve házas Tracy Pollan színésznővel, akitől négy gyermeke is született. Küzdelmei ellenére Michael azt mondja, hogy az élete azért jó és elviselhető, mert szerető család veszi őt körül. Ha ez nem lenne, valószínű már rég feladta volna.

Feleségével együtt megalapította a Michael J. Fox Alapítványt, melynek célja, hogy finanszírozott kutatások segítségével gyógymódot találjanak a Parkinson-kórra. Jelenleg ez a legnagyobb non-profit szervezet, mely óriási összegeket fordít a Parkinson-kór kutatásokra. Eltökélt szándéka, hogy segítsen az olyan betegeken, akik ugyanazzal a betegséggel küzdenek, mint ő. Michael szerepelt a 2007-es Time Magazin azon 100 fős listáján, „akiknek ereje, tehetsége vagy erkölcsi példája megváltoztatja a világot”.

Bár a diagnózis után is folytatta a színészkedést, munkája elsősorban arra irányult, hogy hangját kölcsönözze olyan filmeknek, mint a Stuart Little kisegér és az Atlantisz: az elveszett birodalom.

“A gitártechnikám nem jó, rajzolni már nem tudok, táncolni eddig sem tudtam és a színészkedés is már egyre nehezebben megy.” – mondta Fox.

A színész viszont írni mindennél jobban szeret. – “Nagyon élvezem. Szeretem a családom, szeretem a velük töltött időt, és emiatt szeretek élni.” – folytatta.

A színész négy könyvet is írt, “Lucky Man: A Memoir”, “Always Looking Up: The Adventures of an Incurable Optimist”, “A Funny Thing Happened on the Way to the Future: Twists and Turns and Lessons Learned”, “No Time Like the Future: An Optimist Considers Mortality” címekkel. Utóbbi 2020. november 17-én jelent meg.

Kitartást kívánunk neki a nehéz időkben!

Ezek is érdekelhetnek