2022 augusztus 19 péntek
KezdőlapTech & TudományMiért annyira zavaró mások számára a túlzott érzelem kinyilvánítás nyilvános helyen? -...

Miért annyira zavaró mások számára a túlzott érzelem kinyilvánítás nyilvános helyen? – Íme a részletek

-

Bizonyára mindenki ismeri azt az érzést, mikor az utcán sétálva meglát egy csókolózó, ölelkező párt, akik túlságosan is intim helyzetet alakítanak ki. Ilyenkor a legtöbb ember vagy elfordul, vagy igyekszik mielőbb meglépni onnan. Annak ellenére, hogy az érzelmek kinyilvánítása kellemes a párok számára, ugyanez nem mondható el a körülöttük lévő emberekről. Az ilyen megnyilvánulás kellemetlen pillanatokat idézhető elő a járókelőkben, ami később a mély és negatív valósággal szembesíti őket. A mostani posztunkat azért hoztuk létre, hogy elmondjuk mit is kell jó messziről elkerülni a pároknak, ha kilépnek az utcára.

1, Unszimpatikussá teszi a párokat

Egyes szakértők egy kutatás keretein belül szerették volna kideríteni, hogyan reagálnak az emberek a szerelmespárok túlzott érzelem kinyilvánítására valamint a túl sok személyes adat megosztására. A legtöbben úgy gondolják, hogy ezek a párok nagyon szerelmesek és élvezik a rózsaszín felhőbe burkolt boldogságot, ám végül mégis arra lyukadnak ki, hogy ez pszichológiai értelemben egészségtelen.

2, Nem a megfelelő üzenetet közvetít

Egy másik tanulmányban viszont arra szerettek volna választ kapni, hogy a párok miért érzik annak szükségességét, hogy mások előtt nyilvánítsák ki érzelmeiket. Kiderült, hogy a résztvevők motivációi között szerepelt az imázs javítás, valamint a féltékenység és irigység kiváltása. A tanulmány azt is sikeresen kiderítette, hogy a férfiak hírnevük növelése érdekében osztottak meg személyes jellegű adatokat.

3, Zavarhatja az embereket

A pszichológiában otthonosan mozgó szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy a szerelem, személyes érzelmek túlzott megnyilvánítása bizonytalanságot idézhet elő más emberekben. Keith E. Davis, a dél-karolinai egyetem szociálpszichológusa elmondta, hogy a gyengéd érzelmek kimutatása azzal a nyugtalanító valósággal szembesít másokat, hogy egyedül vannak.

David E. Klimek klinikai szakpszichológus pedig azt mondta, hogy ezek a kellemetlen gondolatok a gyermekkorból származnak, mikor a gyerek látja, hogy az anyja és az apja ölelkezve, csókolózva mutatják ki egymásnak a szeretetüket. Gyakran előfordul, hogy a gyerek ilyenkor elfordul, elszalad, hogy ne legyen szemtanúja az esetnek. Felnőttként ugyanezt csináljuk mi is, hisz amikor meglátunk egy párt ennyire intim helyzetben, akkor mi is elfordulunk, elkapjuk tekintetünket, hogy ne is lássuk.

4, Előfordulhat, hogy mások szemében ez nem megfelelő viselkedési forma

Minden ember fejében gyakorlatilag ugyanaz a kérdés fordul meg egy ilyen helyzetben, mégpedig, hogy “Mit akarnak ezzel bizonyítani?” Bizonyos alkalmakkor úgy tűnik, mintha túl keményen próbálnák azt mutatni, hogy ők mennyire szerelmesek és boldogok. Ez lehetséges, hogy azért van, mert sok hírességet látnak csókolózni az utcán vagy a vörös szőnyegen.

5, Ez arra készteti más embereket, hogy mielőbb eltűnjenek a helyszínről

Amikor az ember látja, hogy egy pár elkezd csókolózni vagy ölelkezni az utcán, akkor általában úgy érzi, hogy ezt neki ne kellene látnia. Egy ilyen helyzetben szinte lehetetlenség természetesen viselkedni ezért sokan inkább elsétálnak onnan.

Charles T. Hill pszichológus elmondta, hogy az emberek ilyenkor közönséggé válnak, ami nagyon kellemetlen érzelmeket váltanak ki belőlük. Vannak bizonyos szektorok, ahol még rosszabb a helyzet és olykor tényleg nem olyan egyszerű az ilyen helyzeteket természetes módon kezelni. Pontosan emiatt fontos, hogy a párok tudatában legyenek a környezettel és a körülményekkel.

Ti szoktatok a pároddal nyilvánosság előtt ilyeneket csinálni?

Ezek is érdekelhetnek