2022 december 2 péntek
KezdőlapEgészségNeked milyen színű a székleted? Ezt árulja el az egészségi állapotodról

Neked milyen színű a székleted? Ezt árulja el az egészségi állapotodról

-

Alapvetően az ember undorodik a széklettől. Még a sajátjától is. Ti meg szoktátok nézni a “nagy dolog” végeztével? Néha bizony nem ártana. Rengeteg dolgot árul el az egészségi állapotunkról az, hogy milyen színű, szagú a kakink. Különböző fertőzéseket és betegségeket lehet megállapítani csupán a színéből. Ezek közül párat magatok is tudtok diagnosztizálni és nem kell egyből gasztroenterológushoz rohanni.

A széklet az emésztés során megmaradt végtermék. Minden, amit megeszünk összekeveredik a szervezetünkben a különböző emésztőenzimekkel és epével, ezáltal le tudjuk bontani az ételt. Egy képlékeny állagú masszaként végighalad a bélrendszerünkön, ahol a maradék tápanyag és víz is felszívódik a bél falain keresztül. Ami ezek után megmarad, arra már nincs szükségünk, így a végbélnyíláson távozik. Mi marad? Meg nem emésztett étel, megemésztett ételmaradék, baktériumok, epe. A végtermék mennyiségét és jellemzőit az határozza meg, hogy milyen állapotban van az emésztőrendszerünk, valamint az, hogy mit eszünk.

Először is kezdjük egy tévhit eloszlatásával. Egyesek szerint az az egészséges, ha naponta egyszer megyünk “nagydologra”. A gyakorisága több tényezőtől is függ. A legfontosabb természetesen az étrend, de függ attól is, hogy mennyit mozgunk, mennyire stresszes az életünk stb. Alapvetően normális dolognak számít, ha napi háromszor ülünk a wc-re és az is ha háromnaponta. Szóval valahol a kettő között kéne megállapítani a “normális” mennyiséget. Ha ezektől eltér, az már bajt jelenthet.

Miért barna? Ezt a színt az epében található bilirubinnak köszönhetjük. A vér lebomlásának a mellékterméke, és a koncentrációja változtathatja meg az epe színét. Ettől lesz az alapszín a barna, melynek árnyalatát leggyakrabban az elfogyasztott ételeknek köszönhetjük. Gondoljunk csak a céklára, áfonyára, amiktől kap egy jó kis lilás-vöröses színt. A változások egy részével nem kell foglalkozni. Néha lehet egy kis eltérés, de ennek napokon belül helyre kell állnia.

Milyen betegségekről árulkodhat a székletünk színének elváltozása?

Sárga széklet: A sárga széklet közvetlen oka, a zsírok és a bilirubin lebontásának a hiánya. Ez olyankor eshet meg, ha túl stresszes, feszült időszakunk van. Ilyenkor az étel túl gyorsan fut keresztül rajtunk és nincs ideje arra, hogy a bilirubintól barnássá váljon. Jelenthet hasnyálmirigy vagy epeproblémákat. A sárgás színhez még társulhat egy olajos állag és egy rendkívül kellemetlen szag is. Okkersárga szín az epe-és a májműködés zavarára utalhat.

Zöldes széklet: Vélhetőleg a szervezet nem képes a zöldes árnyalatú epét lebontani, így az szinte érintetlenül ürül ki a szervezetből. Ez történhet hasmenés esetén. De a sötétzöld leveles növények, mint például a spenót is okozhat zöldes árnyalatot.

Fekete széklet: Ez vérzésre utal az emésztőrendszerünkben. Bárhol lehet a nyelőcsőtől egészen a gyomorig. De lehet orrvérzéskor lenyelt vér is. A vörösvérsejteket is lebontjuk és vér feketére színezi a székletet. Ha az állaga ragacsos és erősebb a szaga a kelleténél, akkor célszerű orvoshoz fordulni.

Élénkvörös széklet: Ez akkor jellemző ha bélrendszer vége felé alakul ki egy vérzés. Ilyen például az aranyér. Az élénkvörös széklet lehet fertőzés, gyulladásos betegség de tumor tünete is.

Fehér széklet: A máj, epehólyag és az epevezető betegségére utalhat, mivel a barna színt az epétől kapja.

Mi a véleményetek? Írjátok meg kommentben!

Ezek is érdekelhetnek