2023 február 6 hétfő
KezdőlapEgészségMiért kell lehajtani a WC fedelét? Ez a videó biztosan meggyőz majd...

Miért kell lehajtani a WC fedelét? Ez a videó biztosan meggyőz majd…

-

Lehajtod a WC-ülőke fedelét öblítés előtt? Nem! Nagy hiba! Mutatjuk miért…

Miért érdemes lecsukni a vécé fedelét?

Mint jól tudjuk, a WC sokféle baktérium élőhelye, min. staphylococcus vagy streptococcus, valamint E. coli vagy Salmonella baktériumok. Ezt észben tartva rendszeresen ügyeljünk a hely tisztaságára: használjunk fertőtlenítőszereket a takarításhoz. A Boulder-i Colorado Egyetem tudósai egy zöld lézer segítségével kimutatták, hogyan terjednek a különféle kórokozók a WC öblítésekor.

A WC területén belül felszabaduló számos baktérium és vírus több öblítés után is ott maradhat. A tudósok úgy döntöttek, hogy megvizsgálják, hogyan terjednek a fenti kórokozók. Következtetéseiket a “Scientific Reports”-ban tették közzé. Miért érdemes lecsukni a vécé fedelét? 

kep 2022 12 19 173848195
Miért kell lehajtani a WC fedelét? Ez a videó biztosan meggyőz majd...

Aeroszol részecskék az öblítés során

Ha valamit nem látunk, úgy teszünk, mintha nem is létezne. Ha egyszer megnézitek ezt a videót, soha többé nem fogtok ugyanúgy gondolni a WC-re

A kísérlethez a tudósok két lézersugarat használtak annak tanulmányozására, hogy mi történik az aeroszol részecskékkel a víz öblítésekor. Az egyik lézer folyamatosan világított a WC-n, a másik pedig pulzált, ennek köszönhetően lehetett mérni a kilökődő részecskék sebességét.

A víz öblítésekor a részecskék másodpercenként 2 méteres sebességgel lőttek ki, és nyolc másodperc alatt 1,5 métert emelkedtek. Arra számítottunk, hogy ezek az aeroszol részecskék csak úgy felúsznak, de úgy jöttek ki, mint egy felszálló rakéta

Nyilvános mellékhelyiségek használatának kockázata

A tudósok magyarázata szerint a legnagyobb cseppek általában pillanatok alatt visszahullanak, míg a kisebbek akár percekig is a levegőben maradhatnak. Ezenkívül a kórokozók több tucat öblítésig is megmaradhatnak a WC-ben. Ennek következtében ki vagyunk téve más emberek kórokozóinak. Főképp nyilvános mellékhelyiségben.

A tanulmány lényege, hogy mindig hajtsuk le a wc fedelét, ha lehúzzuk.

Mit gondoltok? Írjátok meg a véleményeteket kommentben!

Ezek is érdekelhetnek