2022 augusztus 19 péntek
KezdőlapÉrdekességekMiért mutogatnak dolgokra a japán mozdonyvezetők? - Íme a válasz

Miért mutogatnak dolgokra a japán mozdonyvezetők? – Íme a válasz

-

Ha valaki egyszer a japán vasúti közlekedést választja két dolog tűnik fel neki, hogy mennyivel gördülékenyebben haladnak a vonatok illetve, hogy a vasúti alkalmazottak mutogatnak. Az első dolog még nem is annyira meglepő, de eddig senkinek nem sikerült rájönni a helyieken kívül, hogy mit is jelentenek ezek a mutogatások, vagy, hogy mi célt szolgálnak. A turisták számára kellemetlennek tűnő gesztusoknak nagyon fontos funkciója van méghozzá, hogy garantálják az utasok biztonságát. Mai cikkünkben elhoztuk, hogy mely jelzések mit jelentenek, és ennek miért van nagy szerepe a közlekedésben.

A gesztusok és szavak rendszere segíti a japánokat, hogy mindent ellenőrzés alatt tartsanak.

Amikor egy adott cselekedet berögzül olyan szokássá válik, amire már egyáltalán nem fordítunk 100%-os figyelmet. Ennek következtében pedig bizony hibázhatunk. Viszont ha a tömegközlekedés világában következnek be ilyen hibák, az akár végzetes is lehet, ami több ember életébe is kerülhet. Statisztikai adatok alapján a japán vasúti rendszer az egyik legbiztonságosabb a földön, ennek oka pedig, hogy a vasúti alkalmazottak a “Shisa Kanko” vagy más néven mutató és hívó parancsok rendszerét alkalmazzák.

Mindegy, hogy mit tesz a mozdonyvezető, azt fizikai mozdulatokkal és kiadott hangokkal is megerősíti. Vegyünk egy példát: Mikor a mozdonyvezetőnek meg kell erősítenie azt a tényt, hogy a vonat 80 km/h-val halad akkor a mutatóujjával a sebességmérőre mutat és azt mondja hangosan “a sebesség 80 km/h-val halad”. Ezután felemeli a kezét és a füléhez teszi, majd ismét a sebességmérőre néz és rámutat, majd azt mondja “Ok!”

A mutogatás valamint a szavak kimondása aktiválja az agyat.

A fizikai mozgások valamint a hangosan kiejtett parancsok aktiválják az agy bizonyos területeit, ezáltal sokkal jobban figyelnek arra, hogy mit csinálnak. Tanulmányok szerint sokkal hatékonyabb, ha egy adott tárgyra, objektumra mutatnak, majd a hangos szavak kiejtésével megerősítik magukat.

Statisztikai adatok alapján 85%-kal csökkent a munkahelyi hibák száma ezzel a módszerrel. Miután bebizonyosodott ennek hatékonysága, később a repterek és egyéb iparágak is ezt a módszert kezdték el használni. A pilóták és a légiutas-kísérők többször kapcsolják össze a fizikai mozgást és a beszédet, főleg akkor ha létfontosságú a pontosság.

Ezen elv szerint működik a rendszer: Kombinálhatod a gesztusokat és a hangokat mind a munkád során, mind az otthon végzett tevékenységek esetén.

Ha azok közé tartozol, akik folyton elfelejtenek valamit, például nem emlékszel rá, hogy bezártad-e az ajtót, vagy kikapcsoltad-e a vasalót akkor számodra tökéletes lesz ez a módszer. Itt van mit kell tenni:

Nézd meg a tárgyat – például ha szeretnéd meggyőzni magad, hogy kihúztad a vasalót, akkor nézz rá.

Mutass rá a tárgyra és mond el mit látsz – “a vasaló ki van húzva.”

Emeld a kezed a füledhez és hangosan mond ki, hogy “ki van húzva vasaló”

Ezután ismét mutass rá a tárgyra és mond ki, hogy “OK!”

Hasznosnak találtad a cikket?

Ezek is érdekelhetnek