2022 június 30 csütörtök
KezdőlapEmberekMiért ne büntessük gyermekünket? És mit tehetünk helyette?

Miért ne büntessük gyermekünket? És mit tehetünk helyette?

-

Abban az esetben, ha egy szülő dühös a gyermekére rossz viselkedése miatt, akkor általában valamilyen büntetés következik. Például bezavarják a gyereket a szobájába, elveszik a kedvenc játékát. A szülők nagy része azt gondolja, hogy a büntetés a legjobb megoldás, ha gyermekük ellent mond nekik vagy adott esetben nem úgy cselekszik, ahogy ők szeretnék vagy előre megmondták neki. Ez azonban csak átmeneti eredményeket hozhat, nem állítja meg a rossz viselkedést. A pszichológusok azonban más, hatékony módszert javasolnak a gyereknevelésre, amely hosszú távon a szülők segítségére lehet.

A következőkben elmondjuk, hogy miért nem jó büntetni a gyereket, valamint azt is, hogy ehelyett hogyan kellene bánni velük.

Miért rossz a büntetés a gyermekednek és neked is?

Túlreagálod a dolgokat

Egy olyan helyzetben, amelyben büntetni szeretnéd gyermekedet tettei vagy viselkedése miatt, nagyon nehéz nyugodtnak maradni. A büntetés azonban nemcsak gyermekedből, hanem belőled is negatív érzelmeket vált ki.

Lusta viselkedés

A büntetés a gyerekekkel való kommunikáció legegyszerűbb formája. Méghozzá azért, mert a szülő részéről semmilyen erőfeszítést nem igényel, azonban ez nem megfelelő módja annak, hogy boldog és egészséges gyereket neveljünk.

Gyermekedben nem fog kialakulni az önfegyelem

Ha gyakran bünteted gyermekedet, de nem mondod el neki, hogy miért, valamint, hogy mik lesznek tettei következményei, akkor a jövőben azt sem fogja megérteni, hogy mi a jó és mi a rossz. Az ilyen gyerekeknek nincs sem önfegyelmük, sem pedig empátia-érzékük, mert ezeket a dolgokat senki nem tanította meg nekik.

A büntetés nem változtatja meg a gyerek viselkedését

A gyerekek nem tanulnak, ha félelmet, tiszteletlenséget és lázadást éreznek. Amikor bünteted, pontosan ezt érzik. A szülő a büntetés alkalmával csak egy egyszerű üzenetet küld gyermekének. Méghozzá azt, hogy valami rosszat tett és ez annak a következménye. Ez pedig kényelmetlen helyzetbe hozza a gyermeket, mert nem tudja, hogy mi a helyes magatartás.

Csökkenti a gyermek önértékelését

Egy gyermek reakciója a büntetésre a következő. Azt érzi, hogy szülei nem szeretik őt és hogy vele van a baj. Ez károsítja a mentális egészségét, a továbbiakban pedig komoly pszichológiai problémákat is okozhat.

Félelmet generál a gyermekben

A gyermek félni kezd attól, hogy mi történik vele, ha nem a megfelelő módon viselkedik vagy cselekszik. Emellett pedig elkezd szorongani, ami szintén pszichológiai problémákhoz vezethet.

Tönkre teszi a szülő-gyermek kapcsolatot

A büntetés falat húz a gyerek és a szülő közé, valamint csökkenti a szülői hatékonyságot. Felnőtt korra pedig a gyermek nem fog vagy nem mer majd segítséget vagy tanácsot kérni szüleitől. Ehelyett máshol keresi majd a szeretetet és a megértést.

A büntetés újabb lázadást szül

A büntetéssel éppen az ellenkező hatást váltja ki. Vagyis a gyermek viselkedése nem javulást fog mutatni, hanem még rosszabb lesz. Dacból, csak azért sem csinálja azt, amit a szülő szeretne.

Te vagy a hatalom és az erő, aki mindent megold

Tehát, semmiképp sem szabad azt mutatnod gyermeked felé, hogy ő erősebb, mit te vagy éppen feletted áll. Azt tudnia kell, hogy nem tehet meg bármit, amit csak szeretne, főleg nem következmények nélkül. Ellenkező esetben a fejedre nő és azt csinál veled, amit akar.

Mit tehetsz büntetés helyett?

Mindig foglald le őt, ha valahova mennetek kell. Adj a kezébe játékot vagy harapnivalót, amellyel el van egy jó ideig. Így te sem kerülsz kellemetlen helyzetbe.

Mutasd ki neki a szeretetedet még akkor is, ha valami rosszat tesz. Öleld meg és mondd el neki, mi nem volt jó abban, amit mondott vagy éppen csinált.

Mindig nyugodj meg, mielőtt cselekszel és beszélsz vele, mert az alatt az idő alatt ő is megnyugszik majd. Ha ideges vagy, úgy nem lehet vele beszélni. Ez pedig fordítva is igaz.

Igyekezz megtudni a rossz viselkedés okát. Ez azonban csak akkor fog menni, ha ő is jó hangulatban van, mert ilyenkor nyíltan el tudja mondani, hogy mi a probléma és miért viselkedik rosszul egy adott helyzetben.

Hagyd, hogy gyermekeid maguk hozzák létre a szabályokat például a házimunkában vagy a tévézésben. Sokkal könnyebb lesz velük bánni, mert maguktól rájönnek majd, hogy mi a feladatuk, valamint, hogy mit tehetnek meg és mit nem.

Meg kell tanítani gyermekedet bocsánatot kérni. Ez akkor a legkönnyebb, ha te meg is mutatod neki, hogy mit kell tennie. Mondjuk, miután leszidod őt, de ezt nem a megfelelő hangnemben teszed, akkor később bocsánatot kérhetsz tőle emiatt. Ebből ő is megtanulja majd, hogy működik ez az egész.

Idővel pedig beszélni kell velük a felelősségvállalásról, vagyis, hogy a tetteiknek következményeik vannak. Később ennek tükrében fognak majd cselekedni.

Ezek is érdekelhetnek