2022 december 2 péntek
KezdőlapEmberekMiért nem emlékszünk szinte semmire a 4 éves korunk előtti időszakból? -...

Miért nem emlékszünk szinte semmire a 4 éves korunk előtti időszakból? – Íme a részletek

-

Tudósok és szakemberek szerint a személyiségünk gyerekkorban formálódik, változik, alakul a legtöbbet ami már csak abból a szempontból is ironikus mivel erre az időszakra emlékszünk legkevésbé. Kutatások szerint csak egy bizonyos kor után kezdünk el emlékezni életünk dolgaira, de amit addig megtapasztaltunk egyszerűen elszállnak. Csak azok a dolgok maradnak meg, amiket a szüleink elmesélnek nekünk, viszont azok sokkal jobban megmaradnak, mintha önerőből emlékeztünk volna rá. Ezt a jelenséget gyerekkori amnéziának nevezik, vagyis amint felnövünk elfelejtünk minden eseményt, minden pillanatot, minden embert, amiket, akiket eddig ismertünk. De, hogy mi ennek az oka, a mai cikkünkből kiderül.

1, Mi az a gyermekkori amnézia és mikor jelentkezik

A felnőtt emberek képesek felidézni régi emlékeiket, s részletekbe menően visszamondani mi történt velük az adott pillanatban, viszont egy 4 évesnél fiatalabb gyermek erre nem képes. Néhány tudós tanulmányt végzett a témában és arra jutottak, hogy a 7 éves gyerekek 60%-a emlékszik a korábbi éveire, míg a 8-9 évesek csupán 40%-a tudja ugyanezt produkálni. Ez arra enged következtetni, hogy miközben fejlődésük különböző szakaszait élik, kevésbé tudnak visszaemlékezni az azt megelőző dolgaikra.

2, Emlékeik szorosan kapcsolódnak a beszédkészségükhöz

Egyes kutatások szerint azért nem képesek a gyerekek eltárolni csecsemőkori emlékeiket, mert nem tudnak verbálisan, szavakkal kommunikálni. Akkor alakul ki maradandó emlék, mikor szavakat használnak, mikor részletekbe menően leírják a dolgokat. A legtöbb kisgyerek két éves kora előtt nem igen kezd el beszélni, ebből kifolyólag nem tud összetartó emléket alkotni.

3, Az agy fejlődése óriási szerepet játszik benne

Növekedés, fejlődés során az agy és a többi szerv is folyamatosan változik, fejlődik. Egy tanulmány szerint mikor az agy egyre több új sejtet hoz létre, akkor maximálisan azzal a folyamattal van elfoglalva, így nem képes még emellett az emlékeket is eltárolni. Ebből kifolyólag a gyerekek fizikailag képtelenek 3-4 éves kor előtti eseményeket, emlékeket, periódusokat felidézni, mert az úgynevezett epizodikus emlékezet még nem indul be.

4, A szülők befolyásolják, hogyan idéznek fel a gyerekeik bizonyos eseményeket

Egy másik tanulmányból az derült ki, hogy a szülők képesek megváltoztatni a gyerekkori emlékeket. A felnőtté vált gyerekek hajlamosak jobban emlékezni azokra az eseményekre, melyeket szüleik többször elmesélnek nekik. A tanulmányból az is kiderült, hogy a szülők is máshogy emlékeznek az adottszituációra, ezért különbözik az anya elmondása és az apáé. A gyerekek egyébként egy bizonyos kor után olyanok, mint a szivacsok, mindent magukba szívnak ezért csak a jó emlékeket szabad fenntartani elméjükben.

5, Az egész abból áll, ami maradandót hagyott bennünk

A gyerekpszichológus szerint a gyerekek azokat az emlékeket őrzik meg, melyek pozitív és negatív érzelmeket váltottak ki belőlük. Ez a megállapítás még azt is lehetővé teszik, hogy a fiatal gyerekeket szemtanúként hallgassák ki egy bírósági tárgyaláson. Szóval azok az emlékek, melyek jelentős érzelmekkel bírnak sokkal nagyobb valószínűséggel jutnak eszükbe, mint azok, amik semmit nem váltottak ki belőlük.

Neked mi a legkorábbi emléked? Oszd meg velünk kommentben.

Ezek is érdekelhetnek