2022 december 2 péntek
KezdőlapEmberekMiért tart a gyerekkor 30 éves korig és mire lehet a jövőben...

Miért tart a gyerekkor 30 éves korig és mire lehet a jövőben számítani?

-

Az úgynevezett baby-boomerek az 1946 és 1964 között született emberek, akik gazdagabbak, aktívabbak és fizikailag jobbak voltak, mint bármelyik korábbi generáció. Ők voltak az elsők, akik valóban számítottak arra, hogy a világ az idővel javulni fog. Amikor 20-30 évesek voltak többnyire önelégültek voltak, akik három állást is vállaltak, gyerekeket is neveltek, és esetenként politikai problémákat és a klasszikus zenét vitattak meg. De mi van a mai fiatalokkal? Ők intelligenciájuk, anyagi függetlenségük és stabilitásuk ellenére 30-35 éves korukig keresik önmagukat, albérletben élnek és azt gondolják, hogy egy felnőtt bizony azt tenné, ami ők. A mostani cikkünkben kutatásokkal bizonyítjuk, hogy a gyerekkor 30 éves korig tart, de hogy ennek mi lehet az oka, az lejjebb kiderül.

1, Az emberi fejlődés új szakasza

A 20. század elejéig nem igazán léteztek tinédzserek, mert az embert 17 éves kora előtt még gyereknek tartották, de ahogy betöltötte a 17-et családot alapított és anyagilag függetlenné vált.

G. Stanley Hall pszichológus 1904-ben a „serdülőkornak” nevezett kiemelkedő tudományos munkájának köszönhetően, sokan elkezdtek gondolkodni azon az időszakon, amelyet most tinédzserkornak nevezünk. Munkájában nagyon sok diagram található, melyek megmutatják a kapcsolatot a szomorúság és az ember életkora között. Elméletileg 20-30 éves korig vagy akár 35 éves korig is lehetnek az embernek saját problémái, főleg ha az érzelmi oldalt vizsgáljuk. Ám, ha a 20. században a tizenéveseket nem tartották felnőttnek, akkor a 21. században egy fiatal felnőtt sem felnőtt!

Tudósok szerint a tinédzserkort ki kellene tolni 24 éves korig. Viszont ahhoz, hogy ezt tényleg meglépjék, még sok kutatást kell végezni a témában.

2, Nőtt az átlagéletkor

A 20. század elején az átlagéletkor körülbelül 40-50 év volt. Ebben az esetben nem volt sok idő gondolkodni, gyorsan kellett cselekedni a siker és a boldogság elérése érdekében.

Manapság viszont sok fejlett országban az átlagéletkor meghaladja a 80 évet. Na és itt jön a kérdés, hogy miért nem hagyjuk a 20-30 éves korosztálynak, hogy kísérletezzenek az életük különböző területeivel, mielőtt megtalálnák azt a dolgot/személyt, amellyel/akivel az elkövetkezendő 50 évben fognak foglalkozni?

Természetesen megértjük, hogy hogy nem minden ember él 80 éves koráig, csak arra próbálunk rávilágítani, hogy az élet egy elképesztő dolog, amiben bármelyik pillanatban bármi megtörténhet. Ennek tükrében pedig sokan ezt a gondolkodásmódot követik:

“De mi van, ha nem élek 80 éves koromig? Akkor most férjhez kell mennem/ meg kell nősülnöm, családot kell alapítanom és fel kell nevelnem a gyerekeimet?”

3, A világ is változik

Az első és a legszembetűnőbb változás, hogy viszonylag elég békés időket élünk, így a fiatal generációnak nem kell hamar megkomolyodnia.

A modern családokban egyre kevesebb gyermeket vállalnak, így az embereknek több ideje és pénze marad arra, hogy azt az egy vagy max két gyermeket normális keretek között nevelje és mindent meg tudjon adni. Statisztikai adatok alapján az Egyesül Államokban (ami a világ egyik legfejlettebb országa) a 20-30 év közötti fiatalok 1/3-a él a szüleivel. Még a népszerű színész, Michael B. Jordan, aki a Fekete Párduc című filmben alakította Erik Killmonger-t még 31 évesen is az édesanyjával és édesapjával élt.

A társadalom napról napra bonyolultabbá válik. Korábban, ha egy kovácsnak született egy fia, akkor ő is kovács lett. Manapság a dolgok nem ilyen egyszerűek, hiszen ma már nem sokan lépnek szüleik nyomdokaiba, inkább új szakirányokban próbálják ki magukat.

A globalizáció befolyásolta a fiatalokat és rájöttek, hogy szabadon élhetnek a kultúrájuktól függetlenül is. Be kellett látni, hogy az internet sokkal erősebb lett, mint bármilyen hagyomány a világon.

A fiatalok egyáltalán nem kapkodják el a házasságot, sem a családalapítást, ennek pedig egyik oka, hogy a vallási és erkölcsi szabályok enyhültek. A házasság előtti intim kapcsolat és az együttélés manapság pedig hétköznapi dolognak számít. Sőt a fogamzásgátló, az óvszerek használata a legális abortuszok és a gyermekmentes tendenciák szintén nem a házasság felé húzza az embereket.

4, A fiatalok kevésbé keresik a kalandokat

A mai modern fiatalokban nem ég annyira a kalandvágy, mint őseikben. Ez valószínűleg azért van, mert nincsenek olyan szigorú tilalmak, illetve mert az emberek több különféle dolgot látnak a médiában és az interneten. Itt vannak a következményeik:

A mostani fiatalok sokkal kevesebb bűncselekményt követnek el, mint a szüleik generációiban élő egyének. A régi gengszterek csalódást okoznának a mai modern fiatalok körében. A bűnözés aránya a lehető legalacsonyabb szintre esett vissza, mert a fiatalokat nem ez érdekli.

Az új generációt akár hiszed akár nem, nem érdekli annyira az intim együttlét. A The Next Steps tanulmánya szerint minden nyolcadik brit 26 éves koráig szűz marad. Ez a hiperszexualitás kultúrájának eredménye, amely a jövőkutatók véleménye szerint az elkövetkezendő 10–15 évben teljesen megváltoztatja az intim kapcsolatok világát.

Emlékszel a “21 Jump Street – A kopasz osztag” vígjátékra? Ez a film tökéletesen alkalmas a nemzedékek összehasonlítására. A filmben a főszereplők zsaruk voltak, akik tíz éve fejezték be a sulit, de be kellett ülniük újra a padba. Ekkor jöttek rá, hogy a menő hátvéd fiúk már nem is annyira menők, de az okos szépfiúk, akik szép ruhákban járnak, igen.

2001-hez képest 77%-ról 66%-ra esett vissza a jogosítvány megszerzésének aránya, ami arra enged következtetni, hogy az Uber olcsóbb, mint egy saját autó.

A tizenéves terhesség mértéke is csökkent. A tíz évvel ezelőtti arányhoz képest ma ez kétszer kevesebb.

5, A lehetőség érzése

Jeffrey Jensen Arnett a Clark Egyetem pszichológia professzora a 21. század fiataljait írja le. Ez magába foglalja a bizonytalanság érzetet a jövővel kapcsolatban, valamint a felmerülő lehetőségekkel kapcsolatos optimizmus érzetet is.

A 9-6 órás munkaviszony és az állandó háztartás vezetés, gyereknevelés, ebéd/vacsora készítés egyáltalán nem az, amit egy mostani 20-30 éves fiatal akar. Inkább egyedülállók maradnak, és olyan lehetőségeket keresnek az életben, amivel Elon Musk nyomdokaiba léphetnek. Viszont ezek a fiatalok igenis félnek a jövőjüktől, hisz nincs egyértelmű tervük. Ez a különbség köztük és szüleik között, akik pontosan tudták, mit akarnak az élettől.

6, Mi vezetett mindehhez?

A fent említett okok és a bekövetkezett változások a felnőttkor ezen alternatív modelljeihez vezettek:

A 20-30 évesek fiatalok sokkal önelégültebbek, mint őseik. Olyan gyerekes hobbinak élnek, mint a videojátékok és az animációs filmek. Sőt, képesek mémek felhasználásával zseniális beszámolót készíteni egy atomenergia-konferenciáról. Annak ellenére, hogy ők okos srácok, még mindig tizenéves hobbikkal foglalkoznak.

Vannak olyan emberek, akik folyamatosan keresik önmagukat, de nem találják meg. Ennek tükrében havonta új munkát vállalnak különféle területeken, gyakran költözködnek… stb.

Az úgynevezett NEET emberek olyan személyek, akik akik nem dolgoznak és nem is tanulnak. Ennek többnyire az az oka, hogy antiszociálisak, bizonytalanok, passzívak és csalódottak az életben, és nem tudják teljes mértékben kihasználni képességeiket. Ezek az emberek várnak arra a bizonyos jelre.

7, Mit lehet tenni ezzel kapcsolatban?

Meg Jay klinikai pszichológus a TED-ről szóló előadásában olyan fiatal felnőttekről beszél, akik meglátogatták őt. Arról panaszkodtak hogy életüket elpazarolják, mert nem tudják, mihez kezdjenek magukkal.

Három dologról beszél, amit minden 20 évesnél fiatalabb, de 40 évnél nem idősebb embernek tudnia kell, hogy elkerülje az óriási csalódást:

Felejtsd el a személyes válságodat és dolgozz magadon, tanulj új dolgokat és válj értékesebbé. Keresd önmagad, de ne hagyd, hogy a keresés felőrölje minden idődet.

Ne korlátozd a kommunikációt. Az új emberekkel való megismerkedés nagyon fontos lehet az életben. Például nem találsz munkát sem az újságokban sem interneten, ezért jó ha ismersz néhány embert, akik olykor segíthetnek neked elhelyezkedni.

30 évesen, mikor észreveszed, hogy az összes Facebook-barátod összeházasodik, ne keress azonnal valakit, csak azért, hogy ne maradj le a többiektől. Mielőtt megházasodsz fontos, hogy az adott személlyel kiépíts egy kapcsolatot. Ez azt jelenti, hogy szerelmet is ugyanúgy kell keresni, mint munkát.

8, Következtetés

A mai 20 évesek ugyanazok a 20 éves fiatalok, akik 50 évvel ezelőtt voltak, csak a világ megváltozott. Az emberek igazán jól tudnak alkalmazkodni, ezért ilyen szokatlan a generációnk most. Ne ítéld el se magad, se a gyerekeid, se a rokonaid. Mutasd meg nekik a fent említett cikket, és jobban fogod magad érezni.

Hasznosnak találtad a cikket?

Ezek is érdekelhetnek