2022 december 2 péntek
KezdőlapÉrdekességekMiért változik a fehér vécéülőke kék színűre? - Íme a részletek

Miért változik a fehér vécéülőke kék színűre? – Íme a részletek

-

Az interneten egyik legvitatottabb téma a kék vécéülőke. Nemtől függetlenül mindannyian áldozatává válhattunk már ennek a jelenségnek. Ez akkor fordul elő, amikor felállunk a vécéről, ugyanis akkor észlelhetjük a színváltozásokat az ülőkén. A legtöbb esetben ez a szín a kék és a lila árnyalat között van.

Az emberek megosztották ezzel kapcsolatos tapasztalataikat, így eláruljuk, melyek azok az elméletek, amelyek fényt derítenek a vécéülőke kék színére.

Az első elmélet mindig a kék farmer.

Azok számára, akik sosem tapasztalták, a kék vécéülőke még viccesnek és fantasztikusnak tűnhet, de valójában nincs ebben semmi érdekes. Egy új, kék farmer könnyedén megfoghatja az ember lábát és fenekét, ez okozza az ülőke kék színét. Ha könnyű letisztítani, akkor a kék farmer elméletről van szó, ellenkező esetben azonban, ki kell zárnunk ezt az elméletet.

A testolajak és az izzadság színe kékre vált.

A kromhidrózis egy olyan állapot, amely testünk olajait és verejtékét kék vagy akár szürke színre változtatja. A lipofuscin néven ismert izzadtságmirigy gyakori az emberi testben. Azok az emberek, akik kromhidrózisban szenvednek, szervezetünkben nagyobb a lipofuscin koncentráció, ez pedig, a testolaj és az izzadság elszíneződéséhez vezet. Ha valaki ebben a betegségben szenved, akkor nagy valószínűséggel a bőrén, a ruháin és lepedőin is találkozhat kék foltokkal.

Amikor a baktériumok összekeverednek az izzadtsággal, akkor elszíneződnek.

Ez egy ritka eset, amit pszeudochromhidrosisnak neveznek. A kémiai reakció során elszíneződést észlelhetünk például a hónaljunkon. A kék szín mellett előfordulhat a piros és a fekete szín is. Ezáltal, könnyedén foltot hagyhatunk a vécéülőkén vagy akár a kádon is. Erre a problémára léteznek lokális antibiotikumok, amelyek képesek leküzdeni a baktériumokat és gyógyítani ezt a kellemetlen állapotot.

A hormonális változások is okozhatják a színek megjelenését.

A hormonális változások hatalmas szerepet játszanak ebben a folyamatban. A várandós nők a legtöbb esetben kék vécéülőkéről számoltak be. A terhesség alatt jelenlévő, megnövekedett hormonszint okozza ezt a változást. Ha valaki gyermeket vár és a hormonok elkezdenek egyensúlyba kerülni, ez az állapot megszűnik. Az ilyenkor keletkező kék foltot nehéz, sőt, lehetetlen letisztítani az ülőkéről.

A lényeg, hogy minden esetben konzultálni kell a háziorvossal. Lehet, hogy irreálisnak és viccesnek fogja találni a panaszt, de biztosan segítséget tud nyújtani.

Ezek is érdekelhetnek