2022 május 22 vasárnap
KezdőlapÉrdekességekMiért veszélyes nyáron az autóban hagyni az alkoholos kézfertőtlenítőt? - Íme a...

Miért veszélyes nyáron az autóban hagyni az alkoholos kézfertőtlenítőt? – Íme a részletek

-

Alapos kézmosás! Mást sem hallunk, mióta a koronavírus-járvány elindult pusztító útjára. Természetesen nagyon fontos, hogy betartsuk a higiéniás szabályokat, hiszen ezzel nagyban elősegítsük, hogy a vírus ne terjedhessen tovább. A koronavírus hónapok óta része életünknek és sajnos nem tudhatjuk, mikor ér véget ez a rémálom.

Kézfertőtlenítő gélt tartunk otthon, a táskánkban és nem utolsó sorban az autónkban. Arra azonban, még csak gondolni sem szoktunk, hogy a nyári forróságban autónkban tartott alkoholos kézfertőtlenítő veszélyes is lehet. Kiderült, ha a kocsiban felejtjük a gélt, az akár fel is robbanhat.

A texasi katasztrófavédelem tűzoltói figyelmeztetnek a veszélyre. Egy fotót osztottak meg egy autó belsejéről, hogy megmutassák a lakosságnak, mi történt az általuk eloltott gépjárműben. Az autó tulajdonosa az ülés tárolózsebében hagyta a fertőtlenítő gélt, ami a 35 fokos hőmérsékleten párologni kezdett, majd berobbant.

A jelenség fizikai hátterét egy dallasi tűzoltó magyarázta el. Mivel a kézfertőtlenítő gélnek magas az alkoholtartalma, már alacsony hőmérsékleten, vagyis húsz fokon is párologni kezd belőle az alkohol. Ez 32 fokon már felerősödik, főleg, ha a pumpás verziót alkalmazzuk, a kocsi zárt légterében veszélyes mértékben dúsul fel az alkoholgőz. Ehhez pedig már elég egy statikus elektromosságból származó szikra ahhoz, hogy be is gyulladjon. Előfordulhat ez az autóba szállástól is, amikor ruhánk az üléshez ér, de spontán sem zárható ki a begyulladás.

Egy kutató még azt is hozzátette, hogy a zselének melegedés után csökken a hatékonysága, mivel éppen a fertőtlenítő hatású alkohol párolog el belőle.

Ezek is érdekelhetnek