2022 július 2 szombat
KezdőlapÉrdekességekMik, a császármetszés előnyei és hátrányai, avagy miért szüljünk inkább mesterséges úton?!

Mik, a császármetszés előnyei és hátrányai, avagy miért szüljünk inkább mesterséges úton?!

-

Alap esetben a császármetszés olyan esetekben történik, amikor a természetes születés veszélyt jelent az anya vagy a csecsemő életére. Esetleg valami komplikáció esetén. A mesterséges szülés vagy császármetszés egy olyan művelet, ahol a csecsemőt egy a méhen lévő műtéti bemetszéssel kiveszik a hasból.

Manapság ez az eljárás már meglehetősen gyakori. Sokszor az anyák kérik, hogy inkább mesterséges úton szülhessenek. Elsősorban a fájdalom elkerülése végett.

Rengeteg mítosz van a császármetszéssel kapcsolatban. Mutatunk nektek ebből párat.

Hiperaktív gyermek

Állítólag a császármetszéssel született gyermekek hiperaktívabbak a normális úton született társaiknál. Az orvosok szerint semmilyen összefüggés nincs a dolgok között. A gyermek túlzott aktivitását bármilyen más tényező is okozhatja.

Befolyásolhatja a gyermek mentális fejlődését.

A gyereket a szülés után azonnal megvizsgálják az orvosok. Azt mondják, ha egy gyermek fejlődése késlekedik, annak valószínűleg nem a császármetszés az oka. Alapesetben a mesterséges szülés nincs ilyen hatással a gyermek fejlődésére.

Gátolja a gyermek fizikai fejlődését.

Egy másik mítosz. A császármetszés fő kockázati tényezője az, amikor az újszülött légzőrendszerébe amniotikus folyadék jut, így az első légzés elcsúszik, valamint az érzéstelenítésnek is lehetnek szövődményei. Az orvosok nagy figyelmet fordítanak arra, hogy ne fokozódjanak a veszélyek, hiszen a nő testének nincs ideje felkészülni a műtétre.

A császármetszéssel születő gyerekek nagyon nyugtalanok, és gyakran sírnak.

A császármetszéssel született babák szebbek, mert nem viselte meg őket a szülés. Lehet ugyan, hogy az ilyen újszülöttnek gömbölyűbb a feje, mert ezek a babák gyakran vajúdás nélkül születnek, így váratlanul éri őket a szülés. Természetes úton történő szülés esetén a baba feje és egész teste is nagy nyomásnak van kitéve a  szülőcsatornában. A nyomás hatására nagy mennyiségű stresszhormon szabadul fel a pici szervezetében, ami segíti őt a megváltozott körülményekhez való alkalmazkodásban. Mivel a császáros babák ebből a szempontból sokszor felkészületlenebbek, gyakoribbak lehetnek náluk a különféle légzésproblémák, az aluszékonyság, továbbá szoptatási nehézségek is felléphetnek.

Mit gondoltok erről? Írjátok meg a véleményeteket kommentben!

Ezek is érdekelhetnek