2022 július 2 szombat
KezdőlapÉrdekességekMikor ér véget a koronavírus-járvány? - Egy szakértő elmondta mire számíthatunk!

Mikor ér véget a koronavírus-járvány? – Egy szakértő elmondta mire számíthatunk!

-

A koronavírus-járvány kitörése óta semmi másra nem vágyunk jobban, mint arra, hogy ennek a rémálomnak minél előbb vége legyen. Ám még korántsem láthatjuk az alagút végét és egészen idáig nem még csak megtippelni sem tudták, hogy vajon mikor villan fel az a bizonyos fény. Bár néhány országban csökkenni látszik az új megbetegedések száma, még rengeteg olyan állam van a világon, ahol ennek éppen az ellenkezője igaz.

Természetesen folyamatosan mennek a találgatások és tippelgetések abban a témában, mikor térhet vissza minden a régi, megszokott kerékvágásba? Sajnos azonban a hivatalos statisztikáknak sem hihetünk vagy ha mégis, akkor a csökkenések oka nem más, mint a kevesebb elvégzett koronavírus-teszt. Lengyelország például az első helyet foglalja el az Európai Unióban, a pozitív tesztek százalékos arányát tekintve az összes elvégzett teszthez képest. A közelmúltban ez az arány már elérte az ötven százalékot, ami azt jelenti, hogy minden második elvégzett teszt pozitív eredménnyel zárult.

Ugyanakkor azt is tudnunk kell, hogy csak a tünetekkel rendelkező betegeket tesztelik, így a tünetmentes személyek szabadon járnak-kelnek és fertőznek az utcán. Az érintettek többségének fogalma sincs róla, hogy elkapta a COVID-19-et.

Továbbá azt is hozzá kell tenni, hogy bár vannak betegek, akik tapasztalják magukon a koronavírus tüneteit, mégsem végeztetnek tesztet, hiszen, ha kiderült, hogy megfertőződtek, akkor “bezárják őket otthonaikba”. Egy lengyel professzor szerint túl kevés tesztet végeznek el, ezért a számok csökkenése pusztán “kényes stabilizáció, ami nagyon törékeny és bármikor lebomolhat”.

Éppen ezért van az, hogy sok esetben már késő és hiába kerülnek kórházba a páciensek, halálukat már nem lehet elkerülni. A doktor szerint tanulnunk kell ebből a járványból, hiszen ez az első alkalom a modern orvoslásban, hogy ilyen körülmények között találkozunk ilyen járvánnyal. Ez az oka sajnos annak is, hogy nincsenek jó megoldások, hiszen a szigorítások miatt bajba kerülnek az országok gazdaságai, ha pedig enyhítenek ezeken, akkor a vírus tovább terjed. Lényegében mindkét megoldás az egészségügy összeomlását eredményezi.

A lengyel professzor szerint azért vannak jó hírek is, ugyanis számíthatunk arra, hogy a világjárvány a következő hat hónapban ad nekünk némi haladékot. “Csak idő kérdése, hogy véget érjen a járvány. Lesz időnk megtanulni, hogyan kezeljük a koronavírust és átgondolni az elmúlt egy évet. Szóval, fény van az alagút végén, de kár, hogy ilyen távoli.”

Ezek is érdekelhetnek