2022 július 2 szombat
KezdőlapEmberekMilliomos lett egy nincstelen halász - Egy bálna hányadéka tette őt gazdaggá

Milliomos lett egy nincstelen halász – Egy bálna hányadéka tette őt gazdaggá

-

A thaiföldi halásznak hatalmas szerencséje volt, ugyanis otthona közelében, a tengerparton nagy értékű ámbrára bukkant. Az ámbra akkora volt, hogy egyedül haza sem tudta vinni, így kénytelen volt segítséget kérni.

Naris Suwannasang napról napra élt, sosem volt pénze, bár rengeteget dolgozott. Egy csapásra azonban minden megváltozott, ugyanis egy bálna hányadékának köszönhetően milliomos lett. Suwannasang figyelmét a tengerparton talált elmosódott folt keltette fel. Miután rátalált a zselészerű anyagra, szólnia kellett az unokatestvérének, mert egyedül nem tudta azt hazavinni.

A férfi már az első pillanatban sejtette, hogy ámbrát talált, de csak akkor bizonyosodott meg igazáról, amikor egy kis darabot meggyújtott belőle. Azt azonban még nem tudhatta, hogy soha ekkora ámbradarabot nem vettek még nyilvántartásba.

Az ámbra egyébként rendkívül ritka anyag, mivel az ámbráscet emésztőrendszerében jön létre. Az illatszerészek ugyan kifejlesztették már az ámbra egy szintetikus változatát, amit az illatok elmélyítésére használnak, de az eredeti ámbrához még így sem mérhető a hatás. A halász egy interjúban elmondta, hogy a rendőrségen nyilvántartásba fogja vetetni az ámbrát, mert attól tart, hogy magas értéke miatt eltulajdonítják tőle. A zselés anyag értéke körülbelül 2,4 millió font, ami hozzávetőleg 950 millió forintnak felel meg.

Naris Suwannasang azt is elárulta, hogy már felkereste őt egy helyi vállalkozó, aki kilónként 9,4 millió forintnak megfelelő 960 ezer thai bahtot ajánlott fel neki. Az ámbra minősége azonban még bevizsgálásra vár, a férfi csak ezután kaphatja meg az érte járó összeget.

Érdekesség, hogy még 2016-ban ötvenezer fontért, vagyis nagyjából húsz millió forintért adtak el egy 1,57 kilogrammos ámbradarabot.

Ezek is érdekelhetnek