2023 március 25 szombat
KezdőlapEgészségMilyen érzés meghalni? Egy neurológus elmondta...

Milyen érzés meghalni? Egy neurológus elmondta…

-

Gondolkodtál már azon, hogy milyen érzés lehet meghalni? Sok olyan dolog van a világban, amire a tudomány folyamatosan keresi a választ, de egyelőre mindhiába. Ilyenek a fekete lyukak, szerelem, halál stb… Reméljük egyszer mindenre választ kapunk, de addig csak találgatni lehet.

Dr. Cameron Shaw neurológus vizsgálatok százait végezte el, hogy megállapítsa, mi történik a testtel a halál előtt. A szakember úgy véli, hogy a halál előtti 30 másodperc rendkívül izgalmas.

kep 2022 07 23 113803606
Milyen érzés meghalni? Egy neurológus elmondta...

A test a halál előtt. Mi történik?

A halált megelőző pillanatok mindig tisztázatlanok maradtak. Ennek ellenére a kutatók folyamatosan igyekeznek minél többet megtudni erről a „folyamatról”. Következésképpen folyamatos viták folynak a halálközeli élmények valódiságáról. Egyesek úgy vélik, hogy egy embernek, aki elhagyni készül ezt a világot, az egész élete lepereg a szeme előtt, halott szeretteit látja, vagy egy alagutat, aminek a végén ott van valami fény. Hogy is van ez valójában? Vagy talán nincs is egyértelmű válasz erre a kérdésre?

Dr. Cameron Shaw, egy neurológus úgy döntött, hogy megvizsgálja a páciens agyát, hogy felmérje, mi történik közvetlenül a halál előtt, és hogyan fog kinézni a halálpont. A vizsgált alany beleegyezett, hogy a tudomány kedvéért rendelkezésre bocsátja testét. Milyen következtetésekre jutott a tudós?

kep 2022 07 23 113051273
Milyen érzés meghalni? Egy neurológus elmondta...

Dr. Shaw elmagyarázza, hogy „a halál az agy véráramlásának fatális elvesztése „, ami megmagyarázza a klinikai halált átélő emberek látomásait.

Tudjuk, hogy az „alagútlátás” akkor fordul elő, ha az agy vérellátásában zavar lép fel. Az első dolog, amit meglátsz, amikor elájulsz, az elkeskenyedő látás, majd sötétség.

A neurológus szerint a halál élménye nagyjából ugyanolyan, mint amikor elájulnánk.

Hogyan hal meg az agy?

Dr. Cameron Shaw észrevette, hogy a keringés összeomlása miatti halál pillanatában az agy szakaszosan leáll. Először is, azok a rétegek, amelyek utoljára fejlődtek ki, elhalnak. Ez azt jelenti, hogy először is a haldokló nő elvesztette azokat a vonásokat, amelyek megkülönböztetik őt a bolygón sétáló többi lénytől. A lélek és a vele azonosított tulajdonságok tűnnek el először. Magyarán a személyiség.

kep 2022 07 23 113318458
Milyen érzés meghalni? Egy neurológus elmondta...

Ezután 30 másodperccel a halál előtt leállnak azokat az agyterületek, amelyek az öntudatért, a humorérzékért és a tervezésért felelősek. Ez a folyamat körülbelül 20 másodpercet vesz igénybe.

Később az agy azon területei állnak le, amelyek a memóriáért és a beszédkészségért felelősek.

Egy későbbi szakaszban a szervezet vegetatív állapotba kerül. Az ember eszméletlen, eszméletlen, de még tud lélegezni, és tapintható pulzusa van. Az orvos szerint a test hal meg utoljára.

Mit gondoltok? Írjátok meg a véleményeteket kommentben!

Ezek is érdekelhetnek